Екс-нардеп Артеменко програв суд про позбавлення громадянства

Екс-нардеп Артеменко програв суд про позбавлення громадянства

Укрінформ
Окружний адмінсуд Києва відмовив колишньому депутату Верховної Ради Андрію Артеменку у визнанні протиправними дій генерального прокурора Юрія Луценка щодо позбавлення його українського громадянства.

Про це йдеться у постанові суду від 22 серпня.

Згідно з документом, 18 квітня Луценко письмово звернувся до міністра внутрішніх справ Арсена Авакова і вказав, що існують підстави для припинення громадянства Артеменка.

У цьому листі Луценка також йдеться, що прокуратурою Автономної Республіки Крим здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом вчинення Артеменком злочину, передбаченого ст. 111 КК України (державна зрада).

Зазначається, що під час досудового слідства як свідка було допитано Артеменка, який повідомив, що в 2005 році він звернувся до компетентних органів Канади щодо отримання посвідки на проживання в цій державі, яка була надана йому того ж року, а в подальшому ним було отримано громадянство Канади без відмови від громадянства України. В ході допиту Артеменко надав копії паспорта громадянина України та паспорта громадянина Канади.

"При цьому розгляд заяв про прийняття до громадянства України, про вихід із громадянства України, подань про втрату громадянства України, документів про припинення громадянства України з підстав, передбачених міжнародними договорами України, внесення пропозицій Президентові України з цих питань є основним із завдань Комісії при Президентові України з питань громадянства, а чинне законодавства не містить застережень та обмежень стосовно джерел, з яких органи державної міграційної служби можуть отримувати інформацію про підстави втрати особою громадянства України", - зазначається у тексті документа.

Читайте також: Банкова просить ВАСУ поновити справу проти екс-депутата Артеменка

Таким чином, згідно з документом, "на підставі викладеного суд доходить висновків, що у випадку оскарження позивачем дій суб'єкта владних повноважень, які не порушують прав або охоронюваних законом інтересів позивача, або не підлягають судовому оскарженню взагалі, суд повинен відмовити у задоволенні позову".

"Суд постановив: у задоволенні позовних вимог відмовити повністю", - йдеться в ухвалі суду.

Як повідомлялося, 16 травня Верховна Рада достроково позбавила мандата депутата Андрія Артеменка, обраного за списком Радикальної партії.

В лютому газета The New York Times повідомила, що Артеменко передав колишньому раднику президента США Дональда Трампа Майклу Флінну план нормалізації відносин між Україною і Росією для скасування санкцій. Цей план передбачав виведення російських військ зі східної України і референдум про передачу Криму в оренду Росії на 50 або 100 років.

У зв'язку з цим Радикальна партія виключила депутата з фракції.

При цьому Артеменко заявляв, що його слова про "оренду Криму" неправильно витлумачили.

29 квітня 2017 року Президент Порошенко підписав указ про припинення громадянства народного депутата Артеменка на підставі закону "Про громадянство", який не допускає подвійного громадянства в Україні.

За словами самого Артеменка, у нього є громадянство Канади й інших держав.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-