Лавриновича попередили у ГПУ, що в суді проситимуть арешту

Лавриновича попередили у ГПУ, що в суді проситимуть арешту

Укрінформ
Колишньому міністру юстиції Олександру Лавриновичу вручили у Генеральній прокуратурі клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді арешту.

Про це розповів у середу журналістам сам екс-міністр після допиту в ГПУ, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Мене викликали на допит, а потім вручили копію клопотання про мій арешт. Це означає, що завтра в Печерському районному суді Києва буде це клопотання. Суд визначить, коли поставити це питання на розгляд, і тоді в суді розглядатиметься доказовість того, що слідчі прокурори хочуть довести", - сказав Лавринович.

Сам екс-міністр вважає, що висунуте йому обвинувачення у захопленні державної влади шляхом перевороту "є абсолютно надуманим" і клопотання про обрання йому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою необгрунтоване, оскільки у слідчих жодного разу не було підстав запідозрити його у тому, що він може не з'являтися на допити, чи виїхати з країни. "Однак за цією статтею, яку мені висувають, передбачено обрання тільки такого запобіжного заходу, як арешт. Ніякого іншого", - зауважив Лавринович.

Втім, за словами екс-міністра, його адвокат упевнений, що у суді буде з легкістю доведено, що висунута йому підозра є необгрунтованою. "Мій адвокат переконаний, що в суді, якщо буде все по закону, можна буде спокійно довести, що ця підозра є необгрунтованою, оскільки не було самої події злочину", - сказав Лавринович.

Він також заявив, що виїжджати з України не має наміру, хоча йому неодноразово це пропонували зробити різні люди, в тому числі і представники Генпрокуратури. "Якби у мене була така думка, я б уже тисячу разів це зробив, тому що неодноразово мені пропонували це зробити. Пропонували різні люди, в тому числі і причетні до цієї установи  (ГПУ - ред.). Але я це не зробив і, ясна річ, не зроблю. Поміняти Україну на якусь іншу країну, щоб заочно жити в своїй державі, - ні. Я віддам перевагу обмеженню волі", - сказав Лавринович. 

Як повідомляв Укрінформ, 6 вересня Генпрокурор Юрій Луценко заявив, що екс-президенту Віктору Януковичу та екс-міністру юстиції Лавриновичу повідомлено про підозру у захопленні державної влади шляхом конституційного перевороту.

Читайте також: Адвокат Лавриновича про звинувачення у перевороті: Це біг попереду паровоза

Зокрема, їх звинувачують у вчиненні спільно з іншими особами захоплення державної влади, у тому числі шляхом вжиття заходів до незаконної, без рішення єдиного органу законодавчої влади - Верховної Ради, зміни чинної Конституції України через внесення до Єдиного державного реєстру нормативно-правових актів тексту Конституції України в редакції 1996 року та її офіційної публікації. За версією слідства, у 2010 році тодішній міністр юстиції Лавринович дав дозвіл на офіційне опублікування Конституції попередньої редакції, яка розширила повноваження Президента. Зробив він це в обхід голосування у парламенті. У прокуратурі кваліфікували цей факт як захоплення влади. Таку ж підозру висунули і екс-Президенту Віктору Януковичу.

7 вересня Лавриновичу вручили в ГПУ підозру.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-