Петренко розвіяв міфи про мільйонні бонуси держвиконавцям із бюджету

Петренко розвіяв міфи про мільйонні бонуси держвиконавцям із бюджету

Укрінформ
Міністр юстиції України Павло Петренко наголошує, що виплата винагороди державним виконавцям не виплачується з державного бюджету, а стягується з недобросовісного боржника.

Про це він повідомив під час прес-конференції в Укрінформі у вівторок.

"З середини серпня почалася низка інформацій в ЗМІ з приводу роботи Державної виконавчої служби, з приводу питань реформування Державної виконавчої служби, винагороди державних виконавців. Іноді, на жаль, ті коментарі і висновки, які робили представники ЗМІ, були не зовсім коректними. Було створено багато міфів, які б я хотів розвіяти. Тому що реформа системи виконання судових рішень є принциповою. Ми є відкритими абсолютно до будь-яких питань в цій сфері. Наше завдання і моє завдання особисто - щоб в Україні рішення судів виконувалися. Статистика останніх 25 років була дуже поганою. До 5% всіх судових рішень, які виконували державні виконавці, тільки фактично виконувались, це означає що 95% всіх судових рішень в Україні, які виносилися судами іменем України, залишалися лежати у вигляді паперу в архівах виконавчих служб", - сказав Петренко.

За його словами, саме тому минулого року, коли приймалася судова реформа, був ухвалений закон про реформу системи виконання.

"Я хочу зараз розвіяти низку міфів, які створювались за цей період часу. Міф перший - виплата мільйонних винагород державних виконавців здійснюється з державного бюджету за рахунок пенсіонерів, соціальних працівників. Офіційно заявляю ще раз, що винагорода державного виконавця не є премією, не є його надбавкою чи якоюсь частиною заробітної плати, і вона не сплачується з державного бюджету", - зазначив він.

Читайте також: Петренко хоче посилити вимоги до пенітенціаріїв

Петренко підкреслив, що "винагорода державного виконавця - це частина виконавчого збору, яка стягується з недобросовісного боржника, того боржника, який заборгував комусь, українцю чи підприємцю кошти, добровільно не виконав рішення суду, того боржника, по якому виконавець відкрив виконавче провадження, почав розшукувати його майно, грошові кошти і стягнув додаткову відповідну компенсацію або покарання за недобросовісність боржника. З цих сум 2%, згідно з чинним законом, який був прийнятий, сплачувалися як винагорода державному виконавцю".

За його словами, така винагорода в Україні є найнижчою серед країн Європейського Союзу.

"В таких країнах, як Прибалтика, Польща, Молдова, винагорода складає до 15%, до 8%", - додав він.

Як повідомлялося, наприкінці серпня Кабмін обмежив максимальну суму винагороди держвиконавцям, передбачивши, що сума винагороди за одне провадження не може перевищувати 200 прожиткових мінімумів, що становить 308 тис. грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-