Україна і надалі розвиватиме мови нацменшин - Клімкін

Україна і надалі розвиватиме мови нацменшин - Клімкін

Укрінформ
Україна і надалі забезпечуватиме розвиток мов національних меншин у державі.

Про це написав міністр закордонних справ Павло Клімкін у Twitter у контексті заяв МЗС кількох країн, які висловили стурбованість у зв'язку з ухваленням Верховною Радою України закону про освіту, в якому, на їхню думку, порушуються права нацменшин. 

"Україна й надалі робитиме все для розвитку української та гарантуватиме вільний розвиток мов національних меншин: це наш обов’язок", - наголосив керівник зовнішньополітичного відомства.

Він запевнив, що цього тижня Міносвіти надасть детальну інформацію щодо закону про освіту і його застосування.

"Працюємо над шляхами втілення, а не емоційною інтерпретацією", - зазначив Клімкін.

Читайте також: У МОН роз'яснили, чому довелось змінити підхід до освіти мовами нацменшин

У цьому контексті він нагадав, що цьогоріч 75% випускників Берегівського району Закарпатської області, що межує з Угорщиною, не склали ЗНО з української мови.

"Маємо покращити ситуацію без втрати якості освіти угорською", - зазначив міністр.

Як повідомляв Укрінформ, 5 вересня Верховна Рада 255-ма голосами ухвалила закон "Про освіту", який, зокрема, врегульовує питання мови в освіті. 

Закон "Про освіту" передбачає перехідний період для дітей, які вступили на навчання до 1 вересня 2018 року та зараз навчаються мовами нацменшин, до 1 вересня 2020 року. З 1 вересня наступного року дошкільну і початкову освіту діти можуть здобувати мовою відповідної національної меншини, при цьому паралельно вивчаючи державну.

З 5 класу діти національних меншин починатимуть навчатися державною мовою, а мову нацменшини вивчати як окрему дисципліну. Якщо мова нацменшини відноситься до мов Європейського Союзу, можливе викладання також нею однієї чи кількох дисциплін.

Протест з приводу ухвалення цього закону висловили офіційні органи низки країн, зокрема Угорщини, Румунії, Польщі, Молдови.

За повідомленнями ЗМІ, Угорщина заявила про намір блокувати ініціативи України в міжнародних організаціях. Президент Молдови Ігор Додон закликав Україну переглянути закон про освіту в частині, що стосується мови навчання представників національних меншин. Зокрема, він наголосив, що введення в дію нового закону про освіту становить ризик скасування системи освіти рідною мовою для представників етнокультурних меншин в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-