Лутковська просить Гройсмана забезпечити право українців за кордоном на пенсію

Лутковська просить Гройсмана забезпечити право українців за кордоном на пенсію

Укрінформ
Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська звернулась до Прем'єр-міністра з пропозицією вжити заходів для забезпечення реалізації права громадян, які проживають за кордоном, на пенсійне забезпечення.

Відповідне подання було скеровано до Прем'єра в понеділок, повідомляє прес-служба омбудсмена.

"Підставою для подання стало те, що вже майже протягом 8 років, незважаючи на прийняття Конституційним Судом  рішення від 2009 року "Залишається нерозв’язаною проблема реалізації права громадян України на отримання пенсії у разі виїзду на постійне проживання за кордон, якщо Україна не уклала з відповідною державою міжнародний договір з питань пенсійного забезпечення або якщо згода на обов’язковість такого міжнародного договору не надана Верховною Радою України", - зазначається в повідомленні.

Читайте також: Гройсман каже, що у Раді вийшли на узгоджений варіант пенсійної реформи

На переконання Уповноваженого з прав людини  конституційне право особи на соціальний захист, зокрема у старості, не може залежати від місця проживання.

"Позбавлення особи, яка пропрацювала багато років в Україні та сплачувала пенсійні внески, права на пенсію лише на тій підставі, що вона більше не проживає на території України, є дискримінацією за ознакою місця проживання", - наголосила Лутковська.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-