Прокуратура хоче відсудити

Прокуратура хоче відсудити "Київенерго" у Ахметова

Оновлено
Укрінформ
Столична прокуратура заявила позов до Господарського суду Києва про повернення територіальній громаді акцій "Київенерго", "Київгазу" та "Київводоканалу" вартістю 1,1 млрд грн, які були незаконно відчужені.

Про це на прес-конференції заявив прокурор Києва Роман Говда, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

За його словами, у 2004 році рішенням КМДА було створено ЗАТ "Компанія Київенергохолдинг". У 2006 році була зареєстрована відповідна юридична особа саме з метою створення єдиного комплексу постачання енергоресурсів, води та водовідведення в Києві. У процесі створення товариства місто передало йому контрольний пакет акцій ВАТ "Київгаз" та ВАТ "АК "Київводоканал", а також 12,73% акцій ВАТ "АЕК "Київенерго", сказав Говда, зазначивши, що на момент створення вартість пакетів акцій була оцінена в 230 мільйонів гривень. Водночас учасниками товариства також стали кіпрські компанії "Денсек Лімітед" та "Зарова Лімітед". 

Столична прокуратура встановила, що вартість комунальних пакетів акцій була занижена більш ніж у 4 рази, оскільки, згідно з висновками експертиз, вони коштують 1,1 мільярд гривень, повідомив Говда.

Крім того, у 2007 році без погодження наглядової ради та загальних зборів 12,73% акцій "Київенерго2 взагалі було передано іншій приватній структурі, а у подальшому відчужено на користь ТОВ "ДТЕК Енерго", заявив прокурор і додав, що у зв'язку з цим територіальна громада втратила права на акції "Київенерго" та можливість отримання дивідендів. 

Відповідно до інформації прокурора Києва, слідство встановило, що мета, з якою у 2004 році створювалася ЗАТ "Компанія Київенергохолдинг" щодо постачання енергоресурсів, води та водовідведення в Києві, досягнута не була, а територіальна громада від діяльності ЗАТ "Компанія Київенерголдинг" не отримала жодних дивідендів. Більше того, заявив Говда, ця компанія вже впродовж багатьох років є збитковою, навіть враховуючи, що Київрада щорічно відшкодовує різницю в тарифах. 

Читайте також: Продаж Ахметову блокпакетів п'яти обленерго у ФДМУ назвали "злагодженою командною роботою"

Зокрема, очільник столичної прокуратури уточнив, що з 2004 року товариствам "Київенерго" та "Київводоканал" відшкодовано майже 13 мільярдів гривень. 

Як зазначив Говда, столична прокуратура подала позов про повернення громаді акцій згаданих компаній 4 вересня цього року. У прокуратурі очікують, що рішення суду у цій справі буде оголошено впродовж 6 місяців чи року.

Прокурор Києва додав, що за результатами розгляду даної справі в суді жоден чиновник КМДА відповідальності не понесе, тому що вже закінчився термін давності - минуло більше 10 років з моменту передачі у 2004 році акцій трьох держкомпаній ЗАТ "Компанія Київенергохолдинг". 

Столичний прокурор також пояснив, що наразі відповідачем у даній справі виступатиме компанія Ріната Ахметова ТОВ "ДТЕК Енерго", яка у 2014 році придбала у офшорних компаній 12,73% акцій ВАТ "АЕК Київенерго". 

Таким чином, підкреслив Говда, прокуратура проситиме суд забрати акції у ДТЕК, а водночас сама компанія вже повинна буде вирішувати питання щодо повернення коштів, які вона заплатила за акції "Київенерго" офшорним компаніям "Денсек Лімітед" та "Зарова Лімітед".

Як повідомлялося, компанія Ornex, яка належить корпорації СКМ Ріната Ахметова, 18 серпня купила на аукціоні державний пакет акцій у 25% компанії "Київенерго".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-