Військові стали частіше скаржитися на упереджене ставлення до них у судах

Військові стали частіше скаржитися на упереджене ставлення до них у судах

Укрінформ
У Міністерстві оборони України наполягають на необхідності якнайшвидшого створення військової поліції та військових судів через упереджене ставлення до підсудних військовослужбовців з боку представників правоохоронних та судових органів.

Про це заявив у п'ятницю на брифінгу в Міноборони представник військової служби правопорядку Збройних сил України Сергій Частюк, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«До Міністерства оборони та Генерального штабу Збройних сил України збільшились скарги та звернення від членів сімей військовослужбовців, волонтерів, представників громадських організацій щодо порушення прав військовослужбовців, які обвинувачені або підозрюються у вчиненні злочинів та утримуються під вартою у слідчих ізоляторах державних установ виконання покарань та гауптвахтах. У цьому зв'язку вважаємо за необхідне створення військової поліції та військових судів», - сказав Частюк.

За його словами, скарги часто пов'язані з територіальною юрисдикцією, там, де вони розглядаються, зокрема це стосується зони АТО.

«За наявною інформацією, на цей час у слідчих ізоляторах на території України за рішенням судів утримуються під вартою понад 120 військовослужбовців. Причому на території Донецької та Луганської областей утримуються понад 100 військовослужбовців», - повідомив Частюк.

За його словами, часто судді, які розглядають справи учасників АТО, зокрема в Донецькій та Луганській областях, ставляться до підсудних дуже упереджено. Тому наразі розглядається можливість передачі цих справ до інших областей.

За його словами, зміни до чинного законодавства, зокрема у впровадженні військової поліції та військових судів, мають забезпечити недопущення випадків упередженого ставлення до підсудних військовослужбовців з боку представників правоохоронних та судових органів.

Частюк зауважив, що вже розроблено законопроект «Про військову поліцію». Відповідність цього проекту стандартам НАТО вже підтвердили Сполучені Штати та Канада.

Читайте також: ГПУ назвала статті, за якими визнали винними "торнадівців"

У Генеральному штабі Збройних Сил України наголошують, що нагальні питання створення військової поліції та військових судів потребують невідкладного розгляду Верховною Радою України та підтримки суспільства щодо дотримання законних прав, соціальних гарантій військовослужбовців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-