Іспит із української не склали понад 200 кандидатів у держслужбовці

Іспит із української не склали понад 200 кандидатів у держслужбовці

Укрінформ
Атестаційний іспит на вільне володіння державною мовою з 1 травня складали понад 4 тис. претендентів на посади державної служби, не склали його більше 200 осіб.

Про це на брифінгу у вівторок заявив голова Національного агентства з питань державної служби Костянтин Ващенко, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

"З 1 травня близько 10 тис. кандидатів на посади державної служби звернулося до атестаційних комісій, серед них понад 4 тис. складали атестаційний іспит з української мови і близько 6 тис. скористалися можливістю "обміняти" свою оцінку на посвідчення щодо вільного володіння державною мовою. За останньою інформацією, трішки більше 200 осіб цей іспит не склали", - сказав Ващенко.

Він нагадав, що з 1 травня претенденти на посади державної служби, окрім інших документів, мають  подати атестат, який посвідчує вільне володіння українською мовою. Урядова постанова "Про організацію проведення атестації осіб, які претендують на вступ на державну службу, щодо вільного володіння державною мовою" передбачає два варіанти його отримання - складання атестаційного іспиту і можливість отримати на підставі відмінних оцінок з української мови в атестаті про середню освіту чи в дипломі про вищу освіту. 

Ващенко поінформував, що право створювати атестаційні комісії було делеговано профільним вищим навчальним закладам. Таких в Україні близько 80-ти, а скористалися ним 74 виші, близько 20 з яких знаходяться у Києві, а решта у регіонах. Отримання атестату про вільне володіння українською мовою на підставі відмінних оцінок є безкоштовним, а за атестаційний іспит кандидати в держслужбовці мають платити. Вартість іспиту кожний ВНЗ розраховує самостійно відповідно до методології, вона коливається від 300 до понад 1 тис. гривень, а в середньому по країні становить трошки більше 500 грн. 

Читайте також: Закон про держслужбу, рік потому: ох, тяжка це робота, вибиратись зі старого болота

Коментуючи результати складання атестаційного іспиту, Ващенко зазначив, що, "хотілося б вірити, що це демонструє, що всі чудово знають українську мову" і саме тому кількість тих, хто його не склав, невелика.

 "Але ми зараз концентруємося саме на моніторингу та оцінці і будемо дивитися, де комісії були недостатньо вимогливі, де, можливо, процес був недостатньо організований. Ми також усвідомлюємо: якщо в якомусь навчальному закладі можна чи корупційним, чи якимось іншим шляхом скласти іспит звичайному студенту, то приблизно так само вони ставляться до атестації щодо державної мови. Тому ми плануємо у змінах до постанови чітко підвищити вимоги і відповідальність навчальних закладів за належне дотримання відповідного урядового порядку", - резюмував Ващенко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-