МОЗ надасть Генпрокуратурі дані про ліки, у яких сплив термін придатності

МОЗ надасть Генпрокуратурі дані про ліки, у яких сплив термін придатності

Укрінформ
Міністерство охорони здоров'я надасть Генеральній прокуратурі інформацію щодо ситуації з ліками, у яких сплив термін придатності, для онкохворих дітей. 

Про це журналістам сказала в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми передамо інформацію в Генпрокуратуру. На наступному тижні маємо зустріч з Юрієм Луценком, і попросимо щоб це розглянули: чому ми замовляємо певну кількість ліків на рік, а більше половини з них не використано нашими лікарнями, хоча є пацієнти, які їх потребують», - сказала Супрун.

Вона зауважила, що потреба в ліках для онкохворих дітей за кошти бюджету 2015 року дійсно була покрита на 65-70%, але при цьому з регіонами і в тому числі "Охматдитом", не просто узгоджувалися дані про стовідсоткову потребу, а й збиралася інформація про те, чи встигнуть лікарні використати поставлені препарати. Ліки, які були поставлені з більш коротким терміном дії, за словами Супрун, в деяких випадках просто лежали на складах лікарень, в той час, як родичі пацієнтів купували необхідні препарати в аптеках своїм коштом.

Читайте також: Супрун пояснила, чому не вистачає бланків лікарняних

«Ми питали експертів, чи буде за рік використана та кількість доз, яку закуплять, нам відповідали, що потреба значно більша. Втім підписували документи, що і ці ліки будуть використані. Пройшло 15-17 місяців (з моменту поставок - ред.), а вони не використовують навіть те, що закупили. Хоча мали пацієнтів, які потребували ці препарати. Батькам казали купувати  ліки в аптеках за свій кошт, а ліки, які закупила держава, за наші з вам податки, лежать у них на полицях. Тепер розвивають навмисно скандали, щоб розвалити співпрацю з міжнародними організаціями. Бо зараз - прозорі тендери і немає шансу, щоб були якісь відкати в міністерство або головним лікарям», - сказала Супрун.

В свою чергу співзасновниця БФ «Таблєточкі» Ірина Літовченко  розповіла, що з коротким терміном придатності було поставлено всього 3,5% ліків. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-