Мінкульт закликає УПЦ МП припинити співпрацю з бойовиками на Донбасі

Мінкульт закликає УПЦ МП припинити співпрацю з бойовиками на Донбасі

Заява
Укрінформ
Міністерство культури закликає керівництво Української православної церкви (Московського патріархату) та її вірних публічно засудити військову агресію Росії проти України та припинити співпрацю з бойовиками.

Про це йдеться у заяві на сайті Мінкультури.

"Міністерство культури України здійснює постійний моніторинг релігійної ситуації на території окупованого Російською Федерацією Криму та окремих районів Донецької та Луганської областей. Починаючи з 2014 року, у відкритих джерелах інформації Міністерство культури фіксує матеріали, що вказують на факти відвертої співпраці представників кліру та вищого духовенства Української православної церкви (УПЦ), які знаходяться на тимчасово непідконтрольних українській владі територіях, з представниками проросійських терористичних організацій "ДНР" та "ЛНР", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що "останній факт цієї ганебної тенденції, яка, на превеликий жаль, є нормою в середовищі кліру УПЦ, був зафіксований в окупованому Луганську".

За даними Мінкультури, на початку травня луганська сепаратистська інформаційна агенція "Істок" на своєму сайті оприлюднила інтерв’ю Андрія Ліцоєва, очільника так званого комітету у справах релігії та духовності терористичної організації "ЛНР".

У своєму інтерв’ю чиновник-сепаратист прямо говорить про те, що створенням "комітету", а також призначенням його на посаду "керівника" цього органу, опікувався особисто владика Митрофан (Юрчук) – митрополит Луганський і Алчевський, постійний член Священного синоду Української православної церкви.

У зв’язку з оприлюдненим вище фактом Мінкультури закликало керівництво Української православної церкви та її вірних публічно засудити військову агресію Російської Федерації проти України, визнану на міжнародному рівні, та припинити співпрацю з терористами, що стане реальним підтвердженням декларацій про нібито підтримку територіальної цілісності України.

Читайте також: Вже не “во Христі”: депутатів залишили без «московської» церкви

Крім того, Міністерство закликає звернути особливу увагу та дати належну канонічно-дисциплінарну та громадську оцінку системним антиукраїнським висловлюванням і діям окремих представників кліру та вищого духовенства УПЦ, "які зайняли відверту колабораціоністську позицію, відкрито співпрацюючи, морально виправдовуючи й духовно підтримуючи російських окупантів".

Мінкультури також звертається до правоохоронних органів й пропонує надати антиукраїнським діям та висловлюванням окремих представників кліру та вищого духівництва Української православної церкви належну правову оцінку.

Як відомо, Луганська єпархія Української православної церкви Московського патріархату охоплює парафії переважно промислових районів на півдні Луганської області.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-