Президент підписав закон про інклюзивну освіту

Президент підписав закон про інклюзивну освіту

Укрінформ
Президент Петро Порошенко підписав закон "Про внесення змін до Закону України "Про освіту" щодо особливостей доступу осіб з особливими освітніми потребами до освітніх послуг".

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, урочиста церемонія підписання відбулася під час відвідування президентським подружжям інклюзивної 168-і київської школи, де кожен п’ятий учень - з особливими освітніми потребами.

“Я прийняв рішення підписати (закон "Про внесення змін до закону України "Про освіту" — ред.) саме у вашій школі для того, щоб вся Україна і весь світ знали про величезні досягнення, які педагогічний колектив має у цій школі, як учні живуть єдиною учнівською громадою, як діти, які дуже добре чують, вивчають мову жестів, співають пісні, коли навіть одна дитина у їхньому класі має особливі потреби. Це означає, що з маленьких малеч ми — справжні європейці. Це означає, що ми стаємо єдиною непереможною європейською нацією”, - сказав глава держави.

Як повідомляло агентство, 23 травня 2017 року Верховна Рада ухвалила закон "Про внесення змін до Закону України "Про освіту" щодо особливостей доступу осіб з особливими освітніми потребами до освітніх послуг". Цим законом, зокрема, закріплюється право на освіту осіб з особливими освітніми потребами і надається їм можливість здобувати освіту в усіх навчальних закладах, у тому числі безоплатно в державних і комунальних навчальних закладах, незалежно від "встановлення інвалідності".

Також передбачається можливість запровадження дистанційної та індивідуальної форми навчання; визначаються поняття "особа з особливими освітніми потребами", "інклюзивне навчання"; надається можливість особам з особливими освітніми потребами отримати психолого-педагогічну та корекційно-розвиткову допомогу, створити для таких осіб інклюзивні та спеціальні групи (класи) у загальноосвітніх навчальних закладах.

Читайте також: Президент з дружиною відвідали інклюзивну київську школу

Документ розроблено відповідно до Конвенції про права осіб з інвалідністю, яку Україна ратифікувала у 2009 році.

Впровадження інклюзивної освіти в Україні розпочалося торік у Запорізькій області. Як повідомляла у травні 2017 року Марина Порошенко, за 2016-2017 навчальний рік кількість інклюзивних шкіл у Запорізькій області зросла у 8 разів, а кількість інклюзивних класів у 12 разів, кількість учнів в цих класах - у 15 разів.

До проекту, який підтримує Благодійний фонд Порошенка, з 1 вересня долучаться ще 4 регіони - Чернігівська, Хмельницька, Дніпропетровська та Житомирська області. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-