Помер відомий український художник Сергій Якутович

Помер відомий український художник Сергій Якутович

Укрінформ
У Києві на 65-му році життя помер видатний художник, лауреат Шевченківської премії Сергій Якутович.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила Олена Фадєєва, яка кілька останніх років доглядала за художником.

"Сьогодні вночі у Сергія зупинилося серце", - написала вона.

В останні роки після смерті дружини і сина митець багато хворів.

Сергій Якутович народився 21 листопада 1952 року в родині відомого українського графіка Георгія Якутовича, який працював, зокрема, над фільмом "Тіні забутих предків" Сергія Параджанова.

Він народний художник України, лауреат Шевченківської премії, член-кореспондент Академії мистецтв України, член Національної спілки художників України. Здобув Гран-прі Міжнародного конкурсу "За мир" у Берліні (1983), нагороджений Великою золотою медаллю Академії мистецтв СРСР (1990) і золотою медаллю Академії мистецтв України (2003), отримав спеціальний приз кінофестивалю "Молодість" - "За внесок у розвиток українського кіно" (2008). В доробку видатного майстра - ілюстрування 160 видань, серед яких 17 томів модерної української літератури.

Сергій Якутович відомий своїми графічними роботами, що ілюструють твори Шекспіра, Вайльда, Дюма, Олексія Толстого, Достоєвського, Ніцше, Гоголя. Ілюстроване ним видання роману Ліни Костенко "Берестечко"  було визнане найкращою ілюстрованою і художньо оформленою книжкою, представленою на виставці-ярмарку в Ашгабаті.

Працював він також і в кінематографі, зокрема над фільмом Олеся Саніна "Поводир". А для фільму "Молитва за гетьмана Мазепу" Сергій Якутович створив майже півтори тисячі квадратних метрів декорацій.

Як повідомляють у Міністерстві культури, похорон Сергія Якутовича та прощання з ним відбудуться 29 червня. Об 11:00 розпочнеться служба в церкві Святого Вознесіння на Байковому кладовищі, після чого відбудеться поховання митця на 33-ій ділянці. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-