Мінімуму 150 балів ЗНО у медвишах цього року не вимагатимуть - Гриневич

Мінімуму 150 балів ЗНО у медвишах цього року не вимагатимуть - Гриневич

Укрінформ
Відтермінування встановлення 150-бального порогу для медичних спеціальностей викликано тим, що рішення було прийнято після того, як абітурієнти обрали предмети для складання ЗНО. 

Про це під час брифінгу поінформувала міністр освіти та науки Лілія Гриневич, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ця ініціатива була запроваджена в той час, коли завершилася реєстрація на ЗНО. І якщо б вступники знали про це до ЗНО, вони могли б прийняти усвідомлене рішення, розуміючи, що у них є сумнів чи вони досягнуть результатів у 150 балів, вони могли б обирати інші спеціальності", - сказала Гриневич.

Вона зауважила, що перелік іспитів для медичних спеціальностей не підходить для інших спеціальностей. Таким чином, за словами міністра, ідея підвищення мінімального порогу не скасовується, а після завершення вступної кампанії буде проведено широке обговорення цієї ініціативи.

"Можливо нам потрібно встановлення такого чи іншого порогу не лише на медичні спеціальності", - наголосила Гриневич.

В свою чергу директор Департаменту вищої освіти МОН Олег Шаров повідомив, що формально це рішення буде оформлено до 12 липня, тобто до тієї дати, коли вступники починають формувати заяви на вступ до ВНЗ.

Водночас у розмові з журналістами заступник міністра охорони здоров'я Олександр Лінчевський повідомив, що рішення про 150-бальний поріг обговорювалося, в тому числі, з народними депутатами, під час парламентських слухань щодо медичної освіти у березні, і під час круглого столу з питань медичної освіти, ініційованого профільним комітетом ВР, і після оприлюднення таких намірів звернень ані від абітурієнтів, ані від медичних ВНЗ до МОЗу, як ініціатора, не було.

"До нас не звертався жоден абітурієнт, жоден вуз, жоден ректор (з приводу встановлення мінімального порогу 150 балів - ред.). Ця позиція була озвучена і нами, і депутатами на  парламентських слуханнях у березні. І вона є в резолюції парламентських слухань. І є депутати, які виступали навіть за вищий прохідний бал, ніж 150. Ця позиція озвучувалася на круглому столі по медичній освіті, ініційованому комітетом ВР. Всі міністерства її узгодили, Мін'юст зареєстрував, жодних проблем не було до п'ятниці", - сказав Лінчевський.

Як повідомлялося, у п'ятницю голова комітету ВР з питань охорони здоров'я Ольга Богомолець звернулася до Кабінету міністрів з проханням скасувати наказ Міністерства освіти та науки, яким вносяться зміни до Умов прийому до вищих навчальних закладів, зокрема про встановлення мінімального порогового балу для вступників на медичні спеціальності на рівні 150 балів. Аргументацією такого мінімального порогу була необхідність приймати на медичні спеціальності більш умотивованих на навчання абітурієнтів, які продемонстрували кращі результати ЗНО.   

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-