Рада опублікувала проект пенсійної реформи

Рада опублікувала проект пенсійної реформи

Укрінформ
Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій 22 червня було одержавно Верховною Радою і 23 червня направлено на розгляд до Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення.

Текст проекту закону і пояснювальна записка до нього опубліковані на сайті Верховної Ради. 

«Реалізація проекту акта має на меті створити справедливу систему пенсійного страхування», - йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.

Зокрема, для цього проектом акта пропонується:

- відновити диференціацію розмірів пенсій залежно від отриманого заробітку та страхового стажу шляхом проведення перерахунків пенсій з 01.10.2017 з використання єдиного показника зарплати, який використовується для призначення пенсій в 2017 році на рівні 3 764 гривні 74 копійки та показника вартості одного року страхового стажу на рівні 1 відсотка;

- переглянути умови перерахунку пенсій та здійснювати щорічний перерахунок пенсій шляхом збільшення показника середньої зарплати, з якого обчислена пенсія на 50 % росту зарплати в попередньому році та на 50 % індексу споживчих цін;

- звільнити солідарну систему від невластивих для неї видатків, зокрема, від відшкодування доплати до прожиткового мінімуму, від виплати цільової грошової допомоги на прожиття інвалідам війни та учасникам бойових дій,  від видатків на фінансування пільгових пенсій. 

Уточнюється, що для зменшення демографічного навантаження на солідарну систему пропонується зберегти право виходу на пенсію:

- в 60 років для осіб, які матимуть 25 років страхового стажу в 2018 році, який щороку збільшуватиметься на 12 місяців до досягнення 35 років в 2028 році; 

- в 63 роки для осіб, які матимуть від 15 до 25 років страхового стажу в 2018 році, який щороку збільшуватиметься на 12 місяців до досягнення 35 років в 2028 році;

- в 65 років для осіб, які матимуть 15 років страхового стажу, проте не матимуть 16 років (вимога для виходу в 63 року) в 2019 році та, відповідно в 2028 році матимуть 15 років, проте не матимуть 25 років (вимога для виходу в 63 роки). 

У пояснювальній записці зазначено, що особам, які не матимуть 15 років страхового стажу, призначатиметься державна соцдопомога після досягнення 65 років. Для пом'якшення негативного впливу підвищення вимог до страхового стажу на перехідний період введено тимчасову держсоцдопомогу непрацюючим особам, які не мають необхідного страхового стажу. 

«Крім того, з метою удосконалення пенсійного законодавства пропонується: переглянути розмір та умови призначення мінімальної пенсії за віком: 

- за наявності страхового стажу 30/35 років для жінок та чоловіків - на рівні прожиткового мінімуму; 

- у разі відсутності повного страхового стажу - розрахована пенсія. Доплата до прожиткового мінімуму здійснюється з урахуванням сукупного доходу;

- за наявності страхового стажу 30/35 років для жінок та чоловіків після досягнення ними 65 років - на рівні 40 відсотків від мінімальної зарплати, але не менше ніж розмір прожиткового мінімуму", - йдеться у пояснювальній записці.

Також пропонується: визначити умови призначення пенсій по інвалідності, що настала внаслідок трудового каліцтва; удосконалити умови щорічного перерахунку (індексації) страхових виплат та визначити максимальний розмір щомісячної страхової виплати від нещасного випадку на виробництві на рівні 10 розмірів прожиткового мінімуму, установленого для працездатних осіб.

Зазначається, що реалізація акта у 2017 році потребуватиме додаткових видатків у сумі 3,9 млрд грн на місяць. Уточнюється, що ці видатки покриватимуться за рахунок перевиконання плану від надходжень у зв'язку з підвищенням частки розподілу ЄСВ, яка спрямовується до бюджету Пенсійного фонду, з частки ЄСВ у зв'язку зі збільшенням мінімальної зарплати та із збільшенням надходжень від фізичних осіб-підприємців загальної системи оподаткування та самозайнятих осіб.

«Прийняття проекту акта дасть змогу удосконалити солідарну систему пенсійного страхування, звільнити її від невластивих видатків; диференціювати розміри пенсій залежно від набутого страхового стажу та отриманого заробітку; замінити механізм відшкодування пільгових пенсій на сплату єдиного внеску; впровадити єдині підходи до обчислення пенсій», - наголошується у пояснювальній записці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-