Суди винесли 12 вироків за заклики в інтернеті до захоплення влади — Золотухін

Суди винесли 12 вироків за заклики в інтернеті до захоплення влади — Золотухін

Укрінформ
Українські суди вже винесли 12 вироків щодо громадян за розповсюдження в інтернеті матеріалів із закликами до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або до захоплення державної влади.

Про це заступник міністра інформаційної політики України Дмитро Золотухін сказав під час лекції в "Art Hub" Укрінформу, організованій "YOUTHINK" - Молодіжною радою Фонду Арсенія Яценюка «Відкрий Україну».

«На даний момент я знаю про більш ніж 12 вироків українських судів, які були ухвалені стосовно людей, які закликали в інтернеті до повалення конституційного ладу», - сказав Золотухін.

Звісно, зазначив він, поки що у нашій державі немає законодавства, яке б вказувало на те, що у соціальних мережах люди не можуть або можуть висловлювати будь-яку свою позицію, немає чіткого визначення інтернет-простору та його регулювання. Отже, люди реєструються у соціальних мережах, приєднуються до тієї чи іншої групи та там висловлюють свою позицію. Але якщо той чи інший громадянин пише про те, що треба силою повалити конституційний лад або захопити владу, то у такому випадку правоохоронні органи повинні порушувати кримінальні справи відповідно до ст.109 Кримінального кодексу України.

Як відомо, відповідно до 109 Кримінального кодексу України, дії, вчинені з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, а також змова про вчинення таких дій, караються позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років з конфіскацією майна або без такої. Публічні заклики до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або до захоплення державної влади, а також розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій, караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк з конфіскацією майна або без такої.

Дії, вчинені особою, яка є представником влади, або повторно, або організованою групою, або з використанням засобів масової інформації - караються обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк з конфіскацією майна або без такої.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-