Консул України в Чехії не думає, що безвіз збільшить кількість заробітчан

Консул України в Чехії не думає, що безвіз збільшить кількість заробітчан

Укрінформ
З початком безвізу навряд чи варто очікувати істотного збільшення числа українських громадян, які будуть намагатися працевлаштуватися в Чехії у порушення законодавства, але тенденція буде продовжуватися.

Таку думку в коментарі кореспондентові Укрінформу висловив перший секретар з консульських питань Посольства України в Чеській Республіці Павло Ковтун.

«І ми, і чеські органи вважаємо, що ця тенденція буде продовжуватися і далі. Але не очікуємо істотного збільшення», - сказав дипломат.

У випадках, коли люди приїжджали в Чехію не за робочими, а за іншими візами, а тепер будуть приїжджати без віз, не можна в прямому сенсі говорити про нелегалів. «Ми не можемо говорити, що це нелегали. Це люди, які перебувають в Чехії легально, але проблема в тому, що більшість з них працевлаштовуються нелегально, чим порушують міграційне законодавство країни», - пояснив співробітник Посольства. Причому, більшість з тих, хто потрапляв у країну, часто з польськими «шенгенськими візами», нелегально знаходили роботу і працювали і згодом залишали Чехію, «не попавшись», в рамках своєї чинної візи і проблем не було. Було, тим не менш, порушення законодавства.

У правоохоронних та міграційних органів ЧР виходять з того, що станом на квітень 2017 року на території Чехії нелегально, а також за дійсними візами інших країн шенгенського простору (переважно польськими) знаходиться близько 40 тис. українських громадян, більшість з яких нелегально працевлаштовані на чеських підприємствах.

За даними статистичного управління Чеської Республіки, в цілому станом на 30 квітня 2017 року в ЧР легально проживає 111 750 тис. українських громадян, з них 29 тис. 886 мають дозвіл на довгострокове проживання, 81 тис. 884 - на постійне проживання. Ця статистика не враховує українських громадян, які перебувають в ЧР у режимі прохачів притулку, осіб, які потребують додаткового захисту і власників віз з терміном перебування не більше 90 діб. Зазначена категорія українських громадян складає 395 осіб (статистичні дані станом на 31.12.2016 року).

За наданими першим секретарем даними, в 2016 році консульські органи ЧР видали в Києві 39 тис. 761 увазі, з них близько 21% - багаторазові, відмовлено було 7,4% прохачів. У Львові було видано 43 тис. 252 візи, з яких майже 35% - багаторазові, відсоток відмов – 5,6%. Чехія належить до числа країн, які найчастіше відмовляють українцям у візі.

Ковтун також зазначив, що основна маса українців потрапляє до країни сухопутним шляхом – через Польщу, Словаччину, там буде основний наплив. Повітряним – максимум 5% від загального числа. 11 червня єдиний рейс з України в аеропорту Праги зустрічатимуть представники консульської служби. В аеропорту та у поліції є телефони гарячої лінії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-