Безвіз: у МЗС розповіли, які документи треба мати при перетині кордону з ЄС

Безвіз: у МЗС розповіли, які документи треба мати при перетині кордону з ЄС

Укрінформ
Для безперешкодного перетину кордону ЄС у безвізовому режимі необхідно мати біометричний паспорт та підтверджуючі документи, набір яких визначається метою поїздки.

Про це повідомив у Facebook Департамент консульської служби МЗС у відповідь на запитання користувачів соцмереж.

"Прикордонні служби держав-членів ЄС можуть вимагати від громадян України підтвердження мети та умов перебування в Євросоюзі, а також достатніх фінансових засобів", - йдеться у повідомленні.

У МЗС зазначили, що чинне законодавство ЄС і держав-членів не містить вичерпного переліку підтверджуючих документів, які прикордонні служби країн-членів ЄС матимуть право вимагати на кордоні від громадян третіх країн, що мають право безвізового в’їзду на територію Євросоюзу. Водночас у Додатку І до Шенгенського кодексу наводиться перелік документів, які можуть використовуватись для підтвердження мети подорожі та умов перебування.

Зокрема, для ділових поїздок потрібно мати запрошення від фірми або органу влади відвідати зустрічі, конференції або події, пов’язані з торгівлею, промисловістю або роботою; інші документи, які демонструють наявність торговельних або робочих відносин; вхідні квитки на ярмарки і конгреси, якщо планується їх відвідання.

Для подорожей з метою навчання в університеті чи інших видів навчання та вдосконалення навичок  громадян України можуть попросити пред'явити сертифікат про зарахування/реєстрацію до навчального закладу/курсів/школи з метою відвідання професійних або теоретичних курсів у рамках базового та інших рівнів навчання; студентські картки або сертифікати відвідуваних курсів.

Для подорожей з метою туризму або з особистих причин при перетині кордону треба мати супровідні документи щодо проживання (запрошення від приймаючої сторони (господаря), якщо ви зупинитеся в нього (неї), супровідний документ від установи, що надає помешкання, або будь-який інший прийнятний документ, що свідчить про наявність помешкання для проживання; супровідні документи щодо маршруту, підтвердження замовлення організованої подорожі або будь-якого іншого прийнятного документа, що свідчить про наявність плану подорожі; супровідні документи щодо повернення: зворотній квиток або квиток туди-назад.

Для подорожей з метою участі в політичних, наукових, культурних, спортивних чи релігійних заходах або з іншою метою потрібні запрошення, вхідні квитки, дані про реєстрацію (enrolments) або ж програми, в яких зазначено за можливості назву приймаючої організації і тривалість перебування, або будь-які інші прийнятні документи, що засвідчують мету візиту.

Як повідомляв Укрінформ, 11 червня набуде чинності рішення Європейського Союзу про надання громадянам України безвізового режиму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-