Штепа залишається в СІЗО ще на два місяці

Штепа залишається в СІЗО ще на два місяці

Укрінформ
Ленінський райсуд Харкова продовжив ще на два місяці запобіжний захід для екс-мера Слов'янська Нелі Штепи, обвинуваченої у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України та участь у діяльності терористичної групи.

Про це кореспондентові Укрінформу розповів адвокат Олександр Шадрін.

"Нова суддівська колегія - напередодні за рішенням Апеляційного суду Харківської області справу передано з Комінтернівського райсуду до Ленінського райсуду - продовжила запобіжний захід для Штепи: вона залишається під арештом, тобто, в СІЗО ще на два місяці, до 25 липня 2017 року", - зазначив адвокат.

За його словами, обрання запобіжного заходу стало актуальним питанням слухання: "Арешт Штепи закінчується опівночі 28 травня".

"Продовження запобіжного заходу для Штепи, ініційоване прокурорами, почали розглядати вчора близько 21:00 на підготовчому засіданні суду. Двоє адвокатів не з'явилися, оскільки їх не попередили, а сама Штепа відмовилася брати участь у запропонованому їй режимі відеоконференції, тому суд перенесли на сьогодні, 27 травня. Вранці Штепу доставили в суд. Мені як призначеному адвокатові довелося попросити суд про перерву в кілька годин, щоб переговорити з підзахисною. Після перерви суд відновив роботу", - додав Шадрін.

За його словами, сторона захисту заявила клопотання про відвід колегії суддів, прокурорів, секретаря судового засідання та судового розпорядника з причини їх упередженості, а також у зв'язку з порушенням права на захист, професійних прав адвокатів: "У клопотаннях відмовлено".

"Чергове засідання суду призначено на 30 травня, на 11:00. Справу Штепи буде розглянуто заново в 4-й за ліком раз - через відводів суддів і зміни підсудності", - пояснив адвокат.

За його словами, сторона захисту має намір добитися зміни запобіжного заходу для Штепи: "15 травня скарга Штепи на порушення права на справедливий суд прийнята в Європейському суді з прав людини, і звідти вже затребували всі постанови судів про запобіжний захід для Штепи".

Як повідомляв раніше Укрінфом, 26 травня Апеляційний суд Харківської області передав справу екс-мера Слов'янська Нелі Штепи з Комінтернівського до Ленінського райсуду Харкова, оскільки в тому суді недостатньо суддів з повноваженнями у цій справі.

23 травня Апеляційний суд Харківської області повернув у Комінтернівський райсуд Харкова справу екс-мера Слов'янська Нелі Штепи на повторний розподіл членів колегії суддів. Раніше розподіл не відбувся через брак суддів: одні пішли у відпустку, інші - на бюлетені.

12 травня Комінтернівський райсуд Харкова задовольнив клопотання захисту про відвід колегії суддів на чолі з Оксаною Маньківською. Після відведення справу буде направлено на повторний розподіл суддів, і слухання почнуться спочатку, в четвертий раз.

Раніше справа Штепи слухалася в Червонозаводському райсуді Харкова, де змінилися дві колегії суддів: під головуванням Дениса Чудовського (звільнений за порушення присяги) та Віктора Єжова (відведений внаслідок порушення щодо нього провадження за фактом сприяння терористичному угрупованню).

Штепу затримано 11 липня 2014 року. На суді вона пояснювала, що закликала Путіна увійти в Слов'янськ під загрозою терористів, що в полоні у терористів її били, а інтерв'ю для російських видань зроблені "під дулом автомата". Їй загрожує довічний термін.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-