В Україні майже 7 мільйонів позовів про стягнення аліментів - Кулеба

В Україні майже 7 мільйонів позовів про стягнення аліментів - Кулеба

Укрінформ
На сьогоднішній день в Україні офіційно зареєстровано майже 7 млн позовів до суду на стягнення аліментів, а кількість матерів-одиначок за останні 15 років зросла у 20 разів.

Про це на брифінгу заявив Уповноважений Президента з прав дитини Микола Кулеба, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Кожне третє звернення, яке сьогодні надходить до офісу Уповноваженого з прав дитини, стосується стягнення аліментів, стосується вирішення спорів між батьками. Сьогодні ми маємо майже 7 млн позовів до суду стосовно стягення аліментів. Точної цифри немає, але думаю що це мільярди гривень заборгованості, і це, перш за все, заборгованість перед дітьми", - сказав Кулеба.

Він відзначив, що на сьогодні проблема несплати аліментів стоїть дуже гостро, про цю гостроту свідчить, зокрема, і така статистика: за останні 10-15 років кількість жінок, які самі виховують дітей, зросла у 20 разів.

Кулеба повідомив, що згідно прийнятому 17 травня Верховою Радою закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо покращення захисту права дитини на належне утримання (законопроект №4928), відтепер власником аліментів визначено не особу, яка є представником дитини, а безпосередньо саму дитину.

"Важливо те, що в цьому законі вперше визначено, що власником аліментів є дитина, а не дорослий законний представник дитини. Дорослі, з якими проживає дитина, можуть розпоряджатися аліментами", - зауважив Кулеба.

Втім, надалі ведуться напрацювання стосовно закріплення в законодавстві можливості трансформації заборгованості аліментів у право власності дитини на нерухоме майно за спрощеною процедурою. Також розробка механізму успадкування аліментів, тобто у випадку смерті платника аліментів, дитина отримує право на частку майна, а саме в продовженні сплати аліментів. Крім того, розглядається можливість залучення неплатника аліментів до громадських робіт.

Нагадаємо, що 17 травня Верховна Рада України ухвалила закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо покращення захисту права дитини на належне утримання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-