У Києві відбулась прем'єра фільму Ахтема Сейтаблаєва

У Києві відбулась прем'єра фільму Ахтема Сейтаблаєва "Чужа молитва"

Укрінформ
У Києві у День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу відбувся прем'єрний показ зворушливого фільму Ахтема Сейтаблаєва "Чужа молитва".

На прем'єрі історико-драматичної кінострічки, що пройшла у кінотеатрі "Україна", були присутні віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко, віце-прем'єр-міністр В'ячеслав Кириленко, заступник глави Адміністрації Президента Дмитро Шимків, Уповноважений Президента у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, міністр з питань окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Вадим Черниш, перший заступник міністра інформаційної політики Еміне Джапарова, голова Державного агентства з питань кіно Пилип Іллєнко, переможниця Євробачення-2016 Джамала, представники міністерств і відомств, відомі артисти, працівники культури і кіно, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Фільм "Чужа молитва" створено за фінансової підтримки Державного агентства України з питань кіно. Сам прем'єрний захід організовано Міністерством інформаційної політики. Сьогодні ж фільм вийшов у широкий прокат у більш як 100 кінотеатрах України.

Кінострічка "Чужа молитва" розповідає про подвиг юної кримської татарки Саїде Аріфової, яка під час окупації фашистами Бахчисарая врятувала життя 88 єврейським дітям. 

Саїде працює вихователькою в притулку для татарських дітей-сиріт, однак під час фашистської окупації, незважаючи на смертельну загрозу, бере під свою опіку єврейських дітей. Точніше – просто маскує їх під татар. Дає цим дітям, батьків яких у них на очах ведуть на розстріл, кримськотатарські імена, одягає в національний одяг і головне – вчить їх мусульманської молитви, яка врешті й вбереже їх від неминучої смерті.

Найдраматичніший момент фільму - коли одні нелюди змінилися іншими. На світанку 18 травня 1944 року радянська влада розпочинає депортацію кримських татар з півострова. Головну героїню та її вихованців також виселяють. Цієї миті Саїде удруге стає рятівницею. Вона показує НКВСникам справжні свідоцтва про народження цих дітей як доказ того, що вони євреї, а не татари. Малих відпускають, а дівчину вивозять із рідної землі. Саїде їх більше ніколи не побачить.

Кримську татарку, що заслуговує на звання праведниці народів світу, зіграла 23-річна киянка Лілія Яценко, яка тільки розпочинає свою акторську кар'єру. Як виявилося, її прапрадід був кримським татарином, а більше нічого з Кримом її не пов'язує. Проте вона настільки вжилася у роль, що чужу молитву пам'ятає як рідну.

Стрічка художня, яка розповідає про реальні події, що мали місце на території Криму під час Другої світової війни, присвячена всім матерям, оскільки у фільмі є епізоди, які запозичені з долі інших жінок, кримських татарок, які рятували людей під час війни.

Про початок роботи над картиною режисер Ахтем Сейтаблаєв і продюсер Іванна Дядюра заявили в грудні 2015 року. Зйомки проходили в Україні, Грузії та Ізраїлі. У "Чужій молитві" знімалися актори з різних країн.

Офіційним саундтреком до стрічки стала пісня "1944" переможниці Євробачення-2016 Джамали.

Режисер Ахтем Сейтаблаєв має надію, що його фільм побачать не лише в Україні, а й в усьому світі. Стрічка вже має два запрошення від міжнародних фестивалів категорії "А".

"Ми в першу чергу розповідаємо емоційну історію, і є велика надія, що вона сподобається широкому загалу глядачів. Ми мріяли зняти камерну історію. Ми мріяли зробити її такою, щоб вона знайшла співчуття не тільки в українського глядача, - бо їм не треба розповідати, що таке геноцид за етнічною ознакою, що таке радянська влада або нацизм. А ми мріємо про те, щоб ця історія була зрозуміла і викликала співчуття в будь-якої людини по всьому світу", - розповів режисер напереродні прем'єрного показу стрічки. 

На його переконання, контроверсійна назва картини має зацікавити глядача, а після перегляду фільму глядач сам відповість на запитання - що чужої молитви, яка іде до Всевишнього задля порятунку дітей, не буває. "І немає жодної різниці, якою мовою, від якої конфесії вона прозвучала. Якщо глядач це зрозуміє, це буде наша хай і невеличка, але перемога", - сказав Сейтаблаєв.

Продюсер Іванна Дядюра, у свою чергу, напередодні прем'єри фільму висловила сподівання, що стрічка матиме щасливу міжнародну долю і завдяки їй Україна нагадає, що відбувається в нашій країні зараз. "Ми зачепили тему окупації, тоталітарної держави, яка прийшла знищувати людей. Це триває по сьогодні. У нас вийшли паралелі з сьогоденням. І саме тому ми хочемо, щоб цей фільм побачили у світі", - зазначила продюсер. 

За словами Мустафи Джемілєва, в основі фільму - благородство народу і окремої людини. І це те, що потрібно зараз Криму - щоб не було шовінізму, а взяли верх добро, історична справедливість і людяність, зазначив він. Джемілєв назвав фільм надзвичайно пронизливим і добрим.

У свою чергу Еміне Джапарова підкреслила, що прем'єра фільму "Чужа молитва" у День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу є символічною. За її словами, кримські татари нині ведуть непросту боротьбу на своїй історичній землі, і дуже важливо, що в цій боротьбі вони не самі, а разом з українським народом і Україною.

Ахтем Сейтаблаєв не вперше звертається до теми депортації кримських татар - у 2013 році вийшла його стрічка "Хайтарма", де він був не лише режисером, а й зіграв головного героя - радянського льотчика Амет-Хана Султана. У новому фільмі Сейтаблаєв також зіграв невелику роль.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-