Лутковська назвала стрілянину у Вільшанах міжетнічним конфліктом

Лутковська назвала стрілянину у Вільшанах міжетнічним конфліктом

Укрінформ
У конфлікті між представниками ромської громади та іншими жителями смт Вільшани Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська вбачає вірогідну національну нетерпімість. 

Вона звернулася до керівництва ГУ Нацполіції в Харківській області і прокуратури щодо неупередженого розслідування міжетнічного конфлікту, повідомляє прес-служба Уповноваженого.

“У ході моніторингу стану дотримання принципу недискримінації в усіх сферах суспільних відносин, що здійснюється працівниками Офісу Омбудсмана, встановлено, що 16 травня 2017 року стався конфлікт між представниками ромської громади та іншими жителями смт Вільшани Дергачівського району Харківської області. Внаслідок інциденту загинув чоловік, ром за походженням, та ще троє представників цієї етнічної групи отримали вогнепальні поранення. Згідно з оприлюдненими у ЗМІ повідомленнями, вказаному інциденту передувало тривале непорозуміння між приїжджими ромами та місцевими мешканцями селища. Відтак, бездіяльність місцевих органів влади щодо мирного врегулювання міжетнічного конфлікту призвели до загострення ситуації та трагічних наслідків – загибелі та травмування людей. З огляду на зазначене, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська звернулася до керівництва Головного управління Національної поліції в Харківській області та прокуратури Харківської області та наголосила, що у зазначеному інциденті присутні ознаки, які вказують на вірогідну вмотивованість кримінально протиправних дій правопорушників національною нетерпимістю”, - йдеться в повідомленні.

У зв’язку з цим, Лутковська вважає за необхідне вжити передбачених законом заходів щодо об’єктивного, повного та неупередженого дослідження всіх обставин, пов’язаних із проявами національної нетерпимості в діях правопорушників, а також вжити заходів щодо дотримання безпеки та порядку на території смт Вільшани.

Водночас Омбудсманом направлено листа до керівництва Харківської облдержадміністрації щодо вжиття всіх можливих заходів, спрямованих на негайне врегулювання міжнаціонального конфлікту у смт Вільшани з дотриманням принципу недискримінації.

За інформацією ГУ Національної поліції в Харківській області, факт події внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 4 ст. 296 (хуліганство) Кримінального кодексу України та ч. 2 ст. 115 (умисне вбивство) Кримінального кодексу України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-