Вбивство Шеремета: Грицак каже, що Устименко не мав стосунку до СБУ із 2014�

Вбивство Шеремета: Грицак каже, що Устименко не мав стосунку до СБУ із 2014

Укрінформ
Голова СБУ Василь Грицак запевнив, що колишній співробітник СБУ Ігор Устименко, який фігурує у журналістському розслідуванні вбивства журналіста Павла Шеремета, не має стосунку до Служби із квітня 2014 року. 

Про це Грицак заявив у понеділок під час брифінгу в Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Громадянин України Устименко дійсно був військовослужбовцем Служби безпеки України. Якщо мені не зраджує пам’ять, він був звільнений 29.04.2014 року. З того часу, і Президент теж, до речі, про це сказав, було звільнено понад 2 тис. співробітників, після Революції гідності. У тому числі був звільнений і громадянин Устименко", - наголосив Грицак, відповідаючи на запитання журналістів.

Він зазначив, що СБУ не може проводити допит Устименка, адже справа розслідується Головним слідчим управлінням Нацполіції. Втім, спецслужба готова надати і надає усіляке сприяння розслідуванню.

"Ми готові надати максимальне сприяння і продовжуємо надавати допомогу у розслідуванні цього провадження. Але ми не можемо викликати його на допит, не маючи доручення з цього приводу слідчого Національної поліції. Тому ми посприяємо встановленню його місцезнаходження, доставлення, чого завгодно. Ми зацікавлені в тому, щоб встановити істину", - заявив Грицак.

При цьому, на його переконання, встановити, що саме Устименко робив неподалік квартири Шеремета, буде нескладно: "І я переконаний, що істину в цьому випадку встановлювати доведеться не довго. Тому, що є людина. Вона не ховається. Вона в рамках кримінального провадження в ході допиту зобов’язана буде пояснити, що вона там робила. І перевірити його алібі не складе великих труднощів", - зазначив Грицак.

Він також повідомив, що Устименко був звільнений "за станом здоров’я".

"Відповідаю головою, своєю, кажу це при всіх: він до Служби не мав жодного відношення з 2014 року", - наголосив голова СБУ, відповідаючи на чергове запитання журналістів щодо зв’язку Устименка з СБУ.

"Це неможливо буде приховати, якщо піде розслідування далі, будуть докази, що ця людина була під якимось глибоким прикриттям чи ще чимось і працювала там в інтересах Служби безпеки. Ні! Він не працював в інтересах Служби безпеки!" - додав він. 

Як відомо, 10 травня було презентовано розслідування журналістів OCCRP та "Слідства.Інфо" щодо вбивства журналіста Павла Шеремета, що сталося 20 липня 2016 року. 

Згідно з даними розслідування, Ігор Устименко, який працював раніше в СБУ, був помічений біля будинку Шеремета принаймні упродовж кількох годин тієї ночі, коли під автівку журналіста було закладено вибухівку.

Як відомо, Шеремет загинув 20 липня 2016 року у Києві у результаті вибуху авто, за кермом якого він перебував.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-