«Ласковый май»: помідори, ми вас пересадимо… Але ж не  картоплю!

«Ласковый май»: помідори, ми вас пересадимо… Але ж не картоплю!

Аналітика
Укрінформ
Ранні овочі та фрукти в Україні «вибило» травневою зимою. Чекаємо картоплі - по 10, яблук - по 20 і вишень – по 50… 

Заморозки у ніч з 10 на 11 травня суттєво пошкодили овочеві та фруктові культури по всій Україні. Із ранніх насаджень залишилось  лише 20%, з середніх (більш витривалих) – 50%. Пізні культури ще не зійшли, і це їх врятувало. В загальному ж врожаї яблук, полуниці, винограду втрачені наполовину. В деяких районах Центральної України, кажуть, окремі поля і городи із зелених стали чорними. А от зернові, кукурудза та соняшник – перенесли морози більш-менш спокійно. Через сніг та холоди у квітні аграрії пригальмували початок посівної, і це дещо врятувало загальну ситуацію.

Досвідчені агрономи та синоптики заявляють, що нинішній травень продовжиться прохолодою, але морози вже не повернуться. В домашніх умовах ще не пізно пересадити овочі. Однак на ранній врожай можна вже не сподіватися. Не лякаємо, але попереджуємо: існує загроза, що при, не дай Бог, ранній осені культури з довгою вегетацією (перець, капуста, наприклад) можуть і не визріти. І тому, загалом, в цьому році очікується висока ціна на продукцію овочівництва та садівництва.

Яка це космічна халепа на нас так впливає?..

Ще не встигли українці забути квітневий сніг, як Україну накрило травневим морозом. Вторгнення на територію України дуже холодного арктичного повітря стало причиною зниження температури в повітрі до –5°. «Капуста, кабачки, гарбузи, картопля, виноград, полуниця – «готові», - з сумом сповістили жителі Київської, Черкаської та Кіровоградської областей. Усе, що посходило на городах, змерзло на «цурку». Сходи картоплі хоч і прихватило добряче, та кажуть спеціалісти, втрати урожаю складуть десь близько 20%, оскільки в подібних випадках рослина утворює бокові пагони і згодом відновлює ріст.

«У нас в Голованівському районі (Кіровоградська область) на полях прихопило сходи кукурудзи та сої. Кукурудза відновиться, а от соя – вже ні. Інші ж посівні культури, зернової групи, ще не встигли зійти, бо ми пізно сіяли в цьому році – через сніги у квітні», - розповідає агроном фермерського господарства Олександр Кам’янський. За його словами, один раз на 5-7 років ранні овочеві посіви та фруктові насадження обов’язково потрапляють в подібну халепу. Цього року горіхам, раннім яблуням, абрикосам, винограду – повний гаплик. По інформації з Чернівців тамтешні яблуневі садки «випали» на 50%. Це при тому, що регіон останніми роками перетворився на українську садівничу «пальміру», ставши основним постачальником яблук на вітчизняний ринок.

Якщо вірити деяким кліматичним теоріям, то природні «бзики», які ми сьогодні спостерігаємо, пояснюються мало не астрономічними впливами та існуванням космічних «пір року». Висувається версія про те, що наша планета сьогодні увійшла в фазу температурних коливань. Судіть самі, вже другий рік поспіль в усі пори року в погоді спостерігаються різкі зміни: тиждень-два – тепло, тиждень-два – холодно. Причому, інколи усе в погоді змінюється «фронтально» і дуже швидко – буквально протягом доби-двох. І ця фаза, кажуть вчені, продовжиться 3-5 років. Завідувачка відділом кліматичних досліджень і довгострокових прогнозів Українського науково-дослідного метеорологічного інституту НАН України Вазіра Мартазінова на прохання Укрінформу дала довготерміновий прогноз погоди в Україні, зокрема і на кінець весни – початок літа. Згідно з прогнозом  кліматолога, нестійка погода утримається аж до червня.

Наша пісня гарна, й нова, починаймо її знову

Як повідомив директор Укргідрометцентру Микола Кульбіда, холодний період в Україні збережеться ще протягом двох діб, після чого відбудеться поступове підвищення температури, опади будуть проходити у вигляді дощу. Тоді можна буде подумати про те, щоб відновити посіви. «В домашніх умовах пересадити городину елементарно. Нагрів насіння до 45-48° теплою водою і через три дні воно зійшло», - здає агрономічні секрети Олександр Кам’янський. Але треба мати на увазі, що пізні сорти і рослини довгої вегетації (120-денна капуста чи солодкий перець) можуть і не визріти, якщо станеться рання осінь.

 «У нас основну кількість садово-городньої продукції постачає на ринок приватний сектор. І якщо ми маємо настільки серйозні втрати в приватному секторі, то ціна на продукцію до кінця року буде високою», - прогнозує фермер Василь Роздорожній з Черкащини. Скоріш за все, за його словами, восени яблука дешевше 10 грн за кг на базарі не коштуватимуть. Закупівельним конторам, що скуповують садовину для переробки на сок, теж не позаздриш. Якщо минулого року вони скуповували яблука по 1,50 грн, то цієї осені фруктова сировина точно буде в ціні. Відповідно, і ціна на соки в торгових мережах теж виросте, оскільки основний соковий продукт – яблучний концентрат подорожчає. 

Оксана Поліщук, Київ

Перше фото: Главком

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-