Травень прийшов у пальті, або Що не так із 2017-ю весною

Травень прийшов у пальті, або Що не так із 2017-ю весною

Аналітика
Укрінформ
Поки українці чекали на тепло, синоптики попередили про чергове похолодання до +10 і порадили звикати до такої весни

Не встигли українці порадіти теплим сонячним дням на першотравневі вихідні, як синоптики знову налякали похолоданням з 8 травня до «аж» +10 градусів. Про це написала відома синоптик Наталка Діденко у Facebook: «8 травня в Україну заходить серйозне похолодання на захід та північ України плюс Вінницька область. Денна температура повітря впаде до +6+12 градусів. Ще й з дощами. 9 травня похолодає у більшості областей України. Кияни, нас також накриє холодом 8 травня, вдень десь в межах +8+10 градусів. 8 травня у столиці - дощ, 9 травня - без опадів, але також холодно».

Прочитавши це, користувачі Мережі не приховували своїх емоцій:

Українці звикли до того, що в травні, коли зацвітає бузок, вже напевне можна сховати пальта і светри далеко в шафу. Цього ж року довгоочікуване тепло надовго не затримується – тільки-но більшість регіонів пережили сніг на зеленому листі і пораділи сонцю, як знову повертаються холод і заморозки. Та й навіть на початку травня на вулицях можна помітити людей у жилетках з хутра, куртках і шапках, а майже кожна «вранішня кава» починається з розмов про те, як же набрид цей холод. На фоні загального нетерпіння Укрінформ й собі вирішив поцікавитися – що пророкують синоптики на кінець нинішньої весни і чому звична травнева погода нас ігнорує?

На початку березня завідувачка відділом кліматичних досліджень і довгострокових прогнозів Українського науково-дослідного метеорологічного інституту НАН України Вазіра Мартазінова дала довготерміновий прогноз погоди в Україні, зокрема і на кінець весни – початок літа. Згідно з прогнозом  кліматолога, нестійка погода утримається аж до червня:

«Перша половина травня очікується дуже спекотна, температура повітря вдень буде вище 25 градусів, я думаю, до 30 буде доходити в окремі дні», - розповідала  тоді, дещо помиляючись, як тепер виявилося, Мартазінова. Проте в третій декаді травня ймовірне різке зниження температури, і в окремих місцях по території України можливі заморозки. «У червні ми очікуємо нестійку погоду: то дуже спектно, то холодно. Природно, всі ці переходи повинні бути дощовими», - додала експерт.

Тож чому цьогоріч  тепла погода не затримується надовго, як завжди - Укрінформ звернувся до Вазіри Мартазінової, аби дізнатися про причини такого явища.

«Зараз весна в Україні стала тривалою, але не стійкою, – говорить Мартазінова. – Високі температури почалися з 15-17 лютого, а   весняна  прохолода затримається  аж до середини червня. Літо ж навпаки стало коротшим – з середини червня і максимум до 20 серпня. Це пов’язано з сучасною зміною клімату – його потеплінням, і до цього потрібно адаптуватися.

Вазіра Мартазінова пояснила, що в «історії погоди»  можна виявити  різні аномальні перепади, але їх недоречно  порівнювати з сьогоднішніми. Приміром, сніг у травні міг випасти і 100 років тому, але якщо для того часу це було аномальним явищем, то для нинішнього стає все звичнішим.  «Кожне десятиріччя ми спостерігаємо кліматичні відмінності - це пов’язано з різницею у атмосферній циркуляції. Зараз циркуляція стала дуже неглибокою,  але активною і агресивною», - додала науковець  і порадила звикати до примх  погоди.

Укрінформ зацікавився: якщо не сто літ тому, то як часто останнім часом  спостерігалася така різка зміна  весняних температур, як зараз, і звернувся до Центральної геофізичної обсерваторії, що стежить за погодними змінами столиці. Начальник відділу кліматології Олена Доніч підтвердила, що така нестабільна погода, як цієї весни, спостерігається в нас упродовж кількох останніх років і що це є наслідком зміни клімату. Приміром в Обсерваторії квітні і 2015-го, і 2016-го років назвали дуже контрастними. У 2015-му у столиці найтеплішим було 27 квітня, коли максимальна температура досягла + 25,0°С, а найхолоднішим - 3 квітня, коли мінімальна температура опустилась до позначки -1,9° С. У 2016 році протягом п’яти днів температура змінилася із +1,3°С до +25,1°С.

Тож, хоча така погода і дратує, але, за словами синоптиків, залишається тільки змиритися і призвичаюватися до нового клімату, який, схоже, змінюватиметься і надалі.

Юлія Горбань, Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-