МОЗ попереджає: без медреформи населення України скорочуватиметься

МОЗ попереджає: без медреформи населення України скорочуватиметься

Укрінформ
Відтермінування змін в системі охорони здоров’я призведе до подальшого скорочення чисельності громадян України.

Про це заявив заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк, повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я.

"За даними офіційної статистики, за 25 років незалежності населення України скоротилося на понад 9 млн осіб, дитяче - зменшилось майже вдвічі і сьогодні становить 7,6 млн. У цій сумній статистиці не останню роль відіграє неефективна система охорони здоров'я", - сказав Ковтонюк.

Він наголосив, що реформа охорони здоров'я торкнеться всієї медичної галузі - від освіти до фармринку, до відносин між лікарем та пацієнтом. Окрім того, зміни вдарять по лобістах, які захищають тіньові потоки, та викличе спротив "споживачів" бюджетних коштів за ліжко-місця.

Так, впровадження оплати за конкретну медичну послугу або пролікований випадок знищить хабарі в конвертах, які пацієнти зараз платять всім - від санітарки до головного лікаря.

"Між лікарем та пацієнтом не буде готівкових розрахунків і хворого на каталці не питатимуть чи є у його родичів гроші, аби заплатити за операцію", - зазначив заступник міністра.

Використання європейських протоколів лікування, у свою чергу, знищить таке поняття як "поліпрагмазія", коли пацієнту виписували надмірну і непотрібну кількість ліків.

Впровадження референтних цін на ліки суттєво вплине на їх вартість та унеможливить "накрутки", коли ціна одного й того ж препарату в Україні вища, ніж, наприклад, у Польщі. А закупівля ліків через міжнародні організації знищить корупцію на тендерах.

Окремо масштабні зміни торкнуться інфраструктури галузі у зв'язку з підсиленням одних лікарень та перепрофілюванням інших.

Нагадаємо, що 10 квітня Кабінет міністрів вніс на розгляд Верховної Раді чотири законопроекти щодо реформи системи охорони здоров'я.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-