60% підлітків ніколи не замислювалися над необхідністю пройти тестування на ВІЛ-інфекцію

60% підлітків ніколи не замислювалися над необхідністю пройти тестування на ВІЛ-інфекцію

Укрінформ
Незважаючи на освітні та інформаційні програми, 60% підлітків ніколи не замислювалися над тим, щоб пройти тестування на ВІЛ.

Про це на круглому столі "Освіта з питань збереження сексуального та репродуктивного здоров’я в Україні” сказав заступник генерального директора Центру громадського здоров'я Ігор Кузін, повідомляє кореспондент агентства.

"За результатами досліджень, 40-42% підлітків заявили, що не проходили тестування (на ВІЛ) через невеликий ризик інфікування, і біля 60% ніколи не замислювалися над цим. Тобто існуюча інформація в межах діючих інформаційних програм не стимулює їх замислитися над тим, що можуть бути ризиковані сексуальні практики, або як мінімум потрібно взяти собі за правило тестуватися на ВІЛ та супутні інфекції", - сказав Кузін.  

Він наголосив, що при досить розгалуженій мережі кабінетів довіри, яких в Україні налічується майже 850, а також мережі клінік, дружніх до молоді, практично 17% підлітків не мають уявлення де можна пройти таке тестування.

При цьому незважаючи на те, що статистичні дані свідчать про зниження тенденції до нових випадків зараження ВІЛ/СНІД (з 12% у 2009 році до 5,2% у 2016-му), в Україні лише 40% підлітків і молодих людей вікової групи 15-24 роки мають уявлення про шляхи передачі статевих інфекцій.

"На сьогодні, згідно з рекомендаціями міжнародних організацій, 80% населення в цій віковій групі повинні мати правильне уявлення про шляхи передачі ВІЛ-інфекції. За результатами різних досліджень, у нас ця цифра не перевищує 40%. Як мінімум, нам потрібно посилити всі наші програми в два рази для того, щоб ми через 3-5 років могли довести цю цифру до потрібного рівня, щоб ці програми мали вплив на епідемію", - сказав Кузін.

На круглому столі також обговорили питання освіти в цьому напрямку, зокрема курсу "Основи здоров'я", який викладають у школі. Учасники зауважили, що попри всі недоліки і застарілу інформацію, цей курс певним чином можна назвати унікальним, бо ніде на пострадянському просторі подібного предмету не викладають. До того ж, за соціологічними даними, які навів Кузін, 65% підлітків говорять про те, що майже єдиним джерелом інформації про питання ВІЛ/СНІДу для них є вчителі.

Втім, зазначив представник департаменту загальної та дошкільної освіти МОН України Світлана Фіцайло, в європейських країнах стандарти сексуальної освіти прописані згідно з віковими категоріями дітей, і ця освіта починається не зі школи, а з дитячого садочка. Однак запровадження таких практик в Україні стикається з проблемою сприйняття цієї теми певними верствами населення. Вона зазначила, що освіта з репродуктивного та сексуального здоров'я не має обмежуватися тільки одним предметом у школі, потрібно змінювати ставлення суспільства загалом до цієї теми. Фіцайло наголосила, що існують розбіжності між тим, що дитина чує в школі, і тим що вона бачить навколо себе, коли знаходиться поза межами школи. Також не вистачає фахівців, які могли б викладати такий предмет. До того ж, різні організації - як батьківські, так і релігійні, в окремих випадках створюють тиск на школу, вважаючи неприпустимим висвітлення тем репродуктивного та сексуального здоров'я серед підлітків. Однак, за статистикою, 70% підлітків основну інформацію про статеві відносини знаходять в Інтернеті, для 53% - головне джерело інформації друзі та однокласники, для 50% - телебачення.

В ході обговорення неодноразово наголошувалося, що тема сексуального та репродуктивного здоров'я не повинна обмежуватися тільки шкільним курсом. Тому, на думку учасників круглого столу, потрібно використовувати і такі потужні ресурси, як телебачення, інтернет, можливості соціальної реклами, громадських організацій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-