В’ятрович пропонує новий календар свят в Україні

В’ятрович пропонує новий календар свят в Україні

Інфографіка
Укрінформ
Український інститут національної пам’яті пропонує впорядковувати календар державних свят і пам'ятних днів. Відповідні пропозиції будуть подані на розгляд парламенту згідно з процедурою.

Про це повідомляє прес-служба УІНП.

"Протягом місяця надійшло 672 звернення від громадян України, громадських об’єднань, партійних та профспілкових організацій, державних установ. За результатами обговорення, враховуючи висловлені пропозиції, прийнято рішення підготувати нову редакцію цього проекту закону. Документ доповнено новою категорією - "Міжнародні дні", куди включені серед інших 8 березня - День боротьби за права жінок (день буде святковим, але не вихідним) та 1 травня - День праці (буде вихідним)", - ідеться в повідомленні.

Оскільки українці не підтримали запровадження Шевченківського дня (9 березня) і Дня сім'ї (друга п'ятниця вересня) як вихідних святкових, цю пропозицію знято з календаря.

Водночас інститут дослухався до побажань громадськості та включив до проекту традиційне свято - День Святої Трійці. Другий день після Великодня та Трійці (понеділок) залишається вихідним.

Також вноситься як традиційне свято Різдво Христове за григоріанським календарем, що відзначається 25 грудня (не є вихідним днем).

Неробочий святковий день пропонується не переносити на понеділок, якщо він припадає на вихідний (окрім Різдва за юліанським календарем, 7 січня).

День Державного Прапора України відзначатиметься 4 вересня (саме цього дня підняли синьо-жовтий прапор над будівлею Верховної Ради України у 1991 році).

Законопроектом упорядковано скорботні дні й запропоновано День пам'яті жертв політичних репресій перенести з третьої неділі травня на першу неділю листопада на вшанування жертв розстрілу 3 листопада 1937 року в урочищі Сандармох, коли за вироками позасудових органів загинули понад 100 діячів української культури, науки, військових, священнослужителів - в’язнів Соловецького табору особливого призначення.

Зазначені пропозиції були обговорені у фаховому експертному середовищі, зокрема за участі експертів Реанімаційного пакету реформ та інших громадських організацій.

Інститут підготував нову редакцію проекту Закону України "Про державні та інші свята, пам'ятні дати і скорботні дні" та відповідний пакет документів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-