Чому в СБУ нема питань до «Comedy Woman»?

Чому в СБУ нема питань до «Comedy Woman»?

Аналітика
Укрінформ
Дивна вибірковість, коли одних російських артистів пускають в Україну з концертом, а інших – ні. Це #зрада чи щось інше?​

30 березня в Національному палаці мистецтв «Україна» відбувся виступ російського гумористичного колективу «Comedy Woman», учасники якого активно гастролюють в окупованому Криму. Приміром, лише в 2014 році вони декілька разів гастролювали в Сімферополі, Євпаторії, Севастополі та Ялті. А в 2016 році гумористки ще й співали пісні про Путіна. А от росіянку Олену Воробей – їхню колегу з того ж «хіханьки»-жанру – в міжнародному аеропорту «Бориспіль» завернули. Українські користувачі соцмереж, в Інтернеті розпочали дискусію: чому мадам Воробей, чи то російській учасниці «Євробачення» Юлії Самойловій заборонили в’їзд в Україну терміном на 3 роки через незаконне перетинання кордону під час гастролей в Криму, а «Comedy Woman» спокійно виступили в основному залі країни «…і навіть нікого не вирвало»?

Звідси – питання до «компетентних органів»: чому одних пускають в Україну, а інших – ні?

За словами помічника глави прикордонної служби Олега Слободяна, у відомства не було впевненості, що гумористки з «Comedy Woman» відвідували півострів з порушенням українського закону. Але Слободян не виключає, що артистки в’їхали до Криму таки незаконно. Інформацією щодо того, чи перетинали вони український контрольно-пропускний пункт на кордоні з півостровом у Держприкордонслужбі не володіють. А якщо через український КПП вони не проходили, то який ще був у них варіант, крім незаконного? Втім…

– Винятки ми не робили, а відштовхувалися від інформації, яка є у нас. У випадку з Comedy Woman, не було переконливих доказів того, що вони дійсно відвідували окупований Крим з порушенням встановлених правил. Однак, я не виключаю, що швидше за все вони не перетинали український контрольно-пропускний пункт, – продовжив Слободян.

А от іншу російську гумористку - Олену Воробей, 2 квітня Україна не впустила на свою територію. У Києві артистка розмовного жанру мала дати спектакль. Однак прикордонникам довелося замість гумору вислухати порцію добірної лайки у її виконанні (наводимо мовою оригіналу): "Во всем виноваты мудаки, они кругом, они нас окружили. Это дебильный закон! Сейчас они информацию черпают из интернета, скоро будут читать, что на заборе написано, молодцы!" (І тільки за це варто було б накласти заборону на відвідування України цій особі ще на три роки. – Ред.). Прем'єра спектаклю таки відбулася. Однак колектив грав без своєї «пріми» Воробей.

Стосовно цього випадку пан Слободян пояснив, що Держприкордонслужба отримала звернення від громадських організацій, які надали відповідні докази про незаконні виступи цієї особи в Криму. «Навіть більше – під час опитування безпосередньо в аеропорту Києва сама ж Воробей проговорилася, що відвідувала Крим. Утім, коли вона зрозуміла, що це матиме для неї наслідки, Воробей почала цей факт заперечувати», - сказав речник прикордонної служби.

Тобто, як бачимо, ситуація з російськими гастролерами є двозначною – у схожих випадках стосовно артистів, які порушили українське законодавство, були прийняті протилежні рішення. В майбутньому подібні ситуації теж можуть виникати, але як же їм врешті запобігти? У Держприкордонслужбі запевняють: на сьогодні створюється відповідний сервіс, щоб інші державні органи і громадські організації також долучалися до контролю за дотриманням зарубіжними артистами українського законодавства, надаючи відповідні фото- та відеодокази, публікації у соцмережах, ЗМІ тощо.

«Фактично механізм контролю тільки налагоджується, тому, можливо, дехто з  артистів наразі не потрапляє у поле зору відомства, але це не означає, що так буде завжди», – підсумовує Олег Слободян.

Крім того, ми звернулися до Романа Недзельского – гендиректора «Палацу Україна», де відбувся вищезгаданий концерт «Comedy Woman». За його словами, з російськими артистами «Палац Україна» не поспішав підписувати контракт до останнього, адже чекав на відповідь Держприкордонслужби стосовно дозволу або заборони в’їзду на територію України учасникам колективу.

«Ми двічі зверталися до уповноважених органів (Держприкордонслужби – Ред.), і двічі нам надходила відповідь з підтвердженням дозволу в’їзду на територію України «Comedy Woman». Утім декількох артистів колективу все-таки не пустили, через антиукраїнські заяви під час концерту в окупованому Криму», – коментує Роман Недзельский.

Він також висловив свою позицію стосовно згаданого випадку з Воробей: «Скандал з Оленою російська сторона використала для чергової провокації. Думаю, що після такого випадку російським артистам узагалі заборонять в’їжджати на територію України. Як на мене, подібне рішення було б правильним, адже Росія – це країна-агресор. І крапка», – додав він.

З паном Недзельским важко сперечатися. Безумовно, артистам, які так чи інакше підтримують та схвалюють окупацію Росією території Криму та Донбасу – не місце в Україні. Адже закон – один для всіх. І якщо людина його порушила – незаконно перетнула кордон або посягнула на суверенітет України, навіть словесно – вона є персоною нон-грата. Винятків тут бути не може. Хоча маємо питання до наших відповідальних органів, які за три з гаком роки війни не змогли створити механізм «вилову» небажаних для України «гостей». Адже часу для створення подібного механізму було достатньо. Як мінімум – Google їм на допомогу.

Юлія Горбань, Мирослав Ліскович, Київ.    

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-