Навіщо Шокіну генпрокурорське крісло - версія Чорновола

Навіщо Шокіну генпрокурорське крісло - версія Чорновола

Укрінформ
Колишній народний депутат політолог Тарас Чорновіл вважає, що екс-генпрокурор Віктор Шокін не може і не планує повернутися на посаду, а мотивом позову з вимогою скасувати рішення Президента Петра Порошенка і Верховної Ради про його звільнення є питання розміру пенсії.

Про це Чорновіл написав у Facebook.

"Я припускаю, що єдиним мотивом для позову у Віктора Миколайовича (Шокіна . - Ред.) було питання розміру пенсії. Не знаю, який вид виходу у відставку (через звільнення за власним бажанням чи через вихід на пенсію за віком) дає кращий результат. Але, очевидно, що собака зарита саме тут", - написав Чорновіл. 

На переконання експерта, повернутися на посаду генпрокурора Шокін "точно не зможе ніколи (й не планує)", оскільки йому 65 років - є вже вікова межа. 

"А от із заявами він трохи рік ... наплутав. Написав прохання про звільнення. 29 березня 2016 р. за рішення щодо його відставки проголосували 289 народних депутатів. 3 квітня Президент його звільняє без чіткого формулювання про підставу рішення. 11 квітня Шокін виходить на пенсію. 23 червня Президент підписує Указ, згідно якого до Указу від 3 квітня добавляється мотив звільнення: "згідно з поданою ним заявою". Нині Шокін оспорює не свою відставку, а мотив цієї відставки. От і все", - зазначив Чорновіл. 

Він зазначив, що правова основа такого позову "виглядає абсурдно". Чорновіл припустив, що Шокін може зачепитися за певні юридичні тонкощі, оскільки Президент у ході тривалої епопеї з відставкою Шокіна вносив зміни до первісного тексту про його відставку. 

"В крайньому випадку, якщо там щось не зовсім гаразд із нормотворчою практикою, суд може зобов'язати Президента виправити неточності в Указі. "Але основна теза, що він звільнений за погодженням Верховної Ради відповідно до власного клопотання, мусить залишитися незмінною. Бо даний факт мав місце й базується він саме на нормах Конституції", - акцентував Чорновіл.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-