Климпуш-Цинцадзе: НАТО – не панацея, а можливість змінити українську армію

Климпуш-Цинцадзе: НАТО – не панацея, а можливість змінити українську армію

Укрінформ
Основний міф про агресивність НАТО, який активно насаджувався в Україні протягом 20 років, своїми діями на Сході розвінчала Росія.

Про це на засіданні "круглого столу" в Укрінформі на тему: "Подолання міфів про НАТО" заявила віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе, повідомляє кореспондент агентства.

"Сьогодні ми маємо набагато кращу інформаційну ситуацію щодо сприйняття НАТО в Україні і співробітництва з НАТО, ніж кілька років тому. Напевно, головний міф, що НАТО - це агресивний блок і що співпраця з НАТО розколює Україну і несе небезпеку війни на нашу землю, я сподіваюсь, відійшов у історію разом з тими політиками, які його активно просували кілька років тому. Він відійшов, власне, через ті події, які сталися, коли війна прийшла до нас зовсім не з боку цього так званого агресивного блоку, а з тієї країни, яка активно називала себе братом, другом, надійним сусідом і стратегічним партнером", - сказала Климпуш-Цинцадзе.

Вона зазначила, що той міф, який ми чули протягом 20 років, розбився об безпосередню реальність, водночас вона констатувала, що зараз і в Україні, і серед суспільств країн країн-членів Альянсу пускають коріння нові міфи.

Першим таким міфом, за словами віце-прем'єра, є те, що НАТО все може зробити за нас і без наших зусиль і намагань. 

"Насправді ніхто краще від нас не забезпечить нашу безпеку і не захистить нашу країну,  і ми це сьогодні доводимо своїми діями на Донбасі  і зміцненням армії... Інтеграція до структур НАТО - важливий потужний чинник для країни, але разом з тим це не єдиний, хоч і стратегічний, чинник для нашої безпеки. НАТО для нас є не панацеєю, а можливістю змінити свої Збройні Сили", -  наголосила Климпуш-Цинцадзе.

Другий новітній міф - що Північно-Антлантичний альянс є військовим союзом, а його структури займаються виключно питаннями військової сфери. За словами Климпуш-Цинцадзе, цей міф розбивається об нашу щоденну співпрацю з НАТО, яка є набагато ширшою за військову сферу.

Третій міф, який дуже активно просувається  не тільки в Україні, а й пропагандистами Кремля серед європейських країн, - що нас в Альянсі не чекають і туди не приймуть.

"З цим міфом боротися, безумовно, складно, але переконана, що можливо. Набуття повноцінного членства в НАТО не є нашою сьогоднішньою чи завтрашньою ціллю, це наша довгострокова стратегічна мета. Тому наш сьогоднішній пріоритет - це забезпечення функціональної інтеграції до НАТО, виконання критеріїв, розвиток співробітництва, запровадження стандартів, зміцнення взаємосумісності і багато чого іншого. І в нас вже є багато можливостей без оформлення юридичного вступу  для того, щоб забезпечуваи поглиблену співпрацю і функціональну інтеграцію до Альянсу", - заявила віце-прем'єр-міністр.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-