Голомша прокоментував спробу Шокіна повернутися в крісло генпрокурора

Голомша прокоментував спробу Шокіна повернутися в крісло генпрокурора

Укрінформ
Ініціатива Віктора Шокіна про скасування його звільнення з посади генпрокурора виглядає безперспективною. 

Відповідну думку у коментарі телеканалу "112 Україна" висловив колишній заступник генпрокурора Микола Голомша.

"Він сам написав заяву про звільнення і поклав його на стіл Президенту, і Президент, як роботодавець, прийняв рішення. Призначення і звільнення вимагають згоди Верховної Ради. Вся процедура була виконана, будь-яких видимих процесуальних порушень виявлено не було. Я не знаю змісту, але зовні це виглядає так, що ця тема безперспективна. Навіть якщо буде рішення суду, воно буде оскаржене ВР, а що стосується самих повноважень, то потрібен відповідний указ Президента. Навіть якщо виходимо з того, що є рішення суду, відновлення не може відбутися, тому що обов'язково повинен бути указ Президента, який надасть генпрокурору легітимність і процесуальні повноваження ", - пояснив Голомша.

Як повідомлялося, колишній генпрокурор Шокін подав позов до Вищого адміністративного суду України (ВАСУ), в якому вимагає скасувати рішення Президента Петра Порошенка і Верховної Ради про його звільнення. Слухання у справі заплановані на 15:30 10 квітня. Позов було зареєстровано 13 березня поточного року.

Шокін просить визнати незаконною й скасувати постанову ВР від 29 березня 2016 року № 1040-VIII «Про надання згоди на звільнення Президентом України Шокіна Віктора Миколайовича з посади генерального прокурора України», а також визнати незаконним і скасувати Указ Президента України від  3 квітня 2016 року № 124/2016 «Про звільнення В. Шокіна з посади генерального прокурора України» із змінами, внесеними згідно з Указом Президента № 269/2016 від 23 червня 2016 року. Колишній генпрокурор просить відновити його на посаді з урахуванням положень закону України «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)» в частині того, що генеральний прокурор, призначений на посаду до набрання чинності Законом України «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)», здійснює повноваження генпрокурора.

Водночас, за інформацією екс-першого заступника голови СБУ Віктора Трепака, з аналогічним позовом Шокін звертався до ВАСУ ще у грудні 2016 року.

Тоді ВАСУ залишив позов екс-генпрокурора без розгляду, про що 23 грудня 2016 р. виніс відповідну ухвалу. Позов ВАСУ не став розглядати з чисто формальних підстав, оскільки Шокін пропустив встановлений законом строк звернення до суду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-