Пацієнтам необхідно якісне медичне обладнання та професіоналізм лікарів – Урядовий контактний центр

Пацієнтам необхідно якісне медичне обладнання та професіоналізм лікарів – Урядовий контактний центр

Укрінформ
Застарілість матеріально-технічного забезпечення медичних закладів є вагомою проблемою медичної галузі України. Адже провести лікування без сучасного обладнання є заважким завданням навіть для досвідчених лікарів, яких, до речі, також не вистачає.

Тож кадрове забезпечення лікарень наразі також є актуальним, зокрема у невеликих населених пунктах. Особливої уваги потребують спеціалізовані медзаклади, насамперед онкологічні та протитуберкульозні диспансери, психіатричні лікарні, станції екстреної медичної допомоги. Адже життя пацієнтів таких закладів у багатьох випадках – під загрозою, і вони потребують невідкладного та якісного лікування.

І позитивні зрушення у цій сфері відбуваються. Так, Кабінетом Міністрів України було прийнято постанову «Про затвердження Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на придбання ангіографічного обладнання». Згідно з цим рішенням, з бюджетних коштів буде виділено 150 млн грн з метою створення центрів серцево-судинної хірургії та реімбурсації ліків. Нововведення дозволить рятувати понад 3 тисячі життів хворих на гіпертонію щорічно. А, як відомо, рівень тривалості життя в Україні на 5-10 років нижчий, ніж у європейських країнах. І серцево-судинні розлади є одними з найпоширеніших хвороб серед населення. Отже, з 1 квітня 2017 р. буде введено програму безкоштовних ліків для пацієнтів з підвищеним артеріальним тиском. Тож хворі тепер матимуть змогу безкоштовно отримувати необхідні медпрепарати і зробити стентування.

Підтримка онкологічних закладів також є важливою, і місцева влада не залишається осторонь цього питання. Так, у столиці в 2017-му році передбачено фінансування з міського бюджету Київського міського клінічного онкологічного центру у сумі 130 млн грн. Також додатково буде виділено 85 млн грн з метою придбання нового лінійного прискорювача. Сучасне обладнання дозволить безкоштовно і своєчасно встановити діагноз, розробити індивідуальну схему лікування пухлини та змоделювати результати процесу в кожному окремому випадку. У даному медичному закладі матимуть можливість отримати якісне обстеження майже 2 тисячі пацієнтів на рік.

Як повідомили Укрінформу в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру (Центр), впродовж 2016 року і з початку 2017-го на урядову «гарячу лінію» надійшло кілька сотень звернень з питань матеріально-технічного та кадрового забезпечення спеціалізованих медичних закладів. Здебільшого вказані звернення зареєстровані від жителів Дніпропетровської, Чернігівської, Харківської областей та м. Київ.

Громадяни переважно зверталися із скаргами стосовно неналежного забезпечення закладів лікарськими засобами, медичним обладнанням, продуктами харчування, а також спеціалізованим санітарним транспортом для підрозділів швидкої допомоги.

Так, на урядову «гарячу лінію» зателефонував працівник швидкої медичної допомоги з Дрогобицького району Львівщини та поскаржився, що наразі всі обласні та районні бригади екстреної медичної допомоги у Львівській області не забезпечені медичними засобами та ліками, у зв'язку з чим немає можливості надати необхідну допомогу громадянам. Раніше з цього приводу заявник та його колеги неодноразово зверталися до керівництва, проте ситуацію пояснювали тим, що у Департаменті охорони здоров'я Львівської обласної державної адміністрації не підписують відповідні накладні. Чоловік просив вжити заходів щодо термінового вирішення питання, оскільки така ситуація загрожує життю громадян. Дане звернення було розглянуто Департаментом охорони здоров`я Львівської облдержадміністрації, після чого питання було вирішено. Фахівці Центру з’ясували, зателефонувавши заявнику, що медичні бригади було забезпечено ліками.

Заявниця з м. Батурин Чернігівської області звернулась на урядову «гарячу лінію» з проханням посприяти у забезпеченні міської станції екстреної допомоги автомобілем або запчастинами, оскільки наявне авто є несправним, і жителі міста не мають змоги викликати швидку допомогу при невідкладному стані. Після розгляду звернення Бахмацькою районною державною адміністрацією Чернігівської області автомобіль швидкої було відремонтовано у найкоротший термін. Про це повідомила заявниця під час зворотного зв’язку.

Окрім скарг, на урядову «гарячу лінію» надходять подяки щодо функціонування медичних закладів. Більшість таких повідомлень стосуються сумлінної та висококваліфікованої роботи лікарів. Так, пенсіонер, інвалід ІІ групи з м. Слов’янськ Донецької області, який наразі перебуває на лікуванні в психіатричній лікарні у с. Яблунівка Хмельницької області, звернувся з проханням висловити подяку головному лікарю за високий професіоналізм, чуйне ставлення, організацію належної роботи лікарні й колективу, а також розглянути питання підвищення заробітної плати працівникам даного медзакладу. Заявник із Київщини висловив подяку працівникам Київської міської клінічної офтальмологічної лікарні «Центр мікрохірургії ока» за успішне проведення оперативного втручання з видалення катаракти його дружині. Жителька Львівщини подякувала працівникам Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні, а саме 2-му дитячому відділенню, за належний прийом пацієнтів, хороше медичне обслуговування, привітне ставлення та чистоту у відділені. Отже, такі професіонали заслуговують на особливу пошану у суспільстві.

За період з 17 березня 2017 року по 23 березня 2017 року на урядову «гарячу лінію» надійшло 34 тисячі 134 дзвінки, а також 700 звернень зареєстровано через Інтернет.

Отримати оперативну відповідь, роз’яснення чи довідкову інформацію громадяни можуть, звернувшись на урядову «гарячу лінію» за номером телефону 1545 у цілодобовому режимі та безкоштовно як зі стаціонарних, так і з телефонів мобільних операторів (Київстар, Vodafone Україна, Lifecell).

Для підприємців діє «гаряча лінія» за номером: 0-800-503-045.

Для громадян України, які перебувають за кордоном, номер телефону урядової «гарячої лінії»: +38(044)284-19-15.

Оформити звернення можна також через веб-сайт Урядового контактного центру за адресою: www.ukc.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-