Х-файли СБУ: Грицак каже, що деякі дані із зони АТО не оприлюднять ніколи

Х-файли СБУ: Грицак каже, що деякі дані із зони АТО не оприлюднять ніколи

Укрінформ
Деяка інформація про роботу Служби безпеки України під час війни на Донбасі з певних причин не може бути оприлюднена ніколи.

Про це голова Служби безпеки України Василь Грицак сказав, презентуючи в Укрінформі перший звіт СБУ за європейськими практиками.

«За три роки, коли триває війна на Сході України, СБУ провела доволі велику роботу і має хороші результати, але про більшість із них ми зможемо сказати нескоро. А про деякі з них, я думаю, ми не зможемо сказати ніколи», - зазначив Грицак.

Він запевнив у тому, що служба є бойовим підрозділом, до якої навіть європейські спецслужби звертаються заради того, щоб перейняти досвід у протидії методам ведення гібридної війни.

«Ви всі розумієте, наскільки серйозна це проблема не тільки для України, а для багатьох країн світу, а в першу чергу для європейської частини», - сказав керівник СБУ.

Грицак також наголосив, що в своєму звіті СБУ уперше в історії своєї роботи визнала, що має агентуру, як і всі інші нормальні служби. «Свого часу КДБ заперечував наявність агентурного апарату. Але, повірте мені, бо я сам агротурист із доволі великим досвідом, із багатьма тими людьми, які з нами працюють, а це наші оперативні джерела, я готовий піти у розвідку тільки тому, що вони часто ризикують життям набагато більше, ніж деякі наші офіцери», - додав він.

Як зазначила у свою чергу в.о. голови Консультативної місії ЄС Жоель Вахтер, цей річний звіт СБУ може стати гарним прикладом для інших відомств.

За її словами, такі звіти практикуються в країнах ЄС, бо спецслужби стали більш відкритими для суспільства.

Вахтер із задоволенням констатувала, що Служба безпеки України стає відкритішою для суспільства, "часи повної закритості відомства минули, і ми це вітаємо", - відзначила вона.

В.о. голови місії також зауважила, що звіт вийшов і англійською мовою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-