У Лутковської стурбовані

У Лутковської стурбовані "витоком" баз даних клієнтів банків-банкрутів

Ексклюзив
Укрінформ
В Уповноваженого Верховної Ради з прав людини стурбовані фактами, які свідчать про наявність баз з персональними даними клієнтів неплатоспроможних банків у маловідомих фінансових організацій, які пропонують вкладникам таких банків викупити залишок за їхніми кредитами з дисконтом.

Про це в коментарі Укрінформу повідомив представник Уповноваженого ВР з прав людини Михайло Чаплига. 

Водночас, нагадують в Омбудсмена, кримінальне провадження за існуючими фактами може бути відкрите лише у разі заяв потерпілих.

"Згідно з частиною першою статті 477 Кримінального процесуального кодексу України кримінальне провадження за статтею 182 Кримінального кодексу України здійснюється у формі приватного обвинувачення, яке може бути розпочате слідчим, прокурором лише на підставі заяви потерпілого щодо кримінального правопорушення", - зазначив Чаплига.

Він зазначив, що питання протидії злочинності та відслідковування шахрайських дій груп осіб із використанням конфіденційної інформації про особу відноситься до компетенції органів досудового розслідування.

За його словами, правові відносини, пов'язані із захистом і обробкою персональних даних, регулюються Законом України “Про захист персональних даних”, який спрямований на захист основоположних прав і свобод людини і громадянина, зокрема права на невтручання в особисте життя, у зв'язку з обробкою персональних даних. Відповідно до статті 28 цього Закону, порушення законодавства про захист персональних даних тягне за собою відповідальність, встановлену законом. Так, за незаконне збирання, зберігання, використання, знищення, поширення конфіденційної інформації про особу передбачена кримінальна відповідальність за частиною першою статті 182 Кримінального кодексу України (порушення недоторканності приватного життя).

"Статтею 32 Конституції України визначено, що ніхто не може зазнавати втручання в його особисте і сімейне життя, крім випадків, передбачених Конституцією України. Не допускається збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини", - зазначив також Чаплига.

Водночас, у Фонді гарантування вкладів фізичних осіб Укрінформу відмовилися коментувати, яким чином бази з персональними даними клієнтів неплатоспроможних банків опиняються в розпорядженні третіх осіб.

Як відомо, у лютому 2017 року Фонд гарантування вкладів фізичних осіб повідомив, що останнім часом почастішали випадки надходження скарг від позичальників неплатоспроможних банків про сумнівні пропозиції з боку маловідомих фінансових організацій, які пропонують викупити залишок за їхніми кредитами з дисконтом. Так, з подібними пропозиціями до позичальників АТ «Банк «Фінанси та Кредит» звертаються невідомі особи, що представляються співробітниками ТОВ «Ніхтеженс Фінанс» та «Фінмарт».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-