Польська влада не хоче відзначати 70-річчя операції

Польська влада не хоче відзначати 70-річчя операції "Вісла" – Тима

Укрінформ
Польська влада сама не відзначатиме 70-річчя примусового переселення українців в рамках операції "Вісла" і не виділила коштів нацменшинам на проведення урочистих заходів.

Про це в інтерв’ю Укрінформу заявив голова Об’єднання українців у Польщі (ОУП) Петро Тима.

"Спостерігається небажання держави на різних рівнях якось відреагувати на річницю операції "Вісла", - заявив Тима.

За його словами, раніше ця річниця не викликала такого несприйняття в Польщі. Наприклад, до 60-річчя операції "Вісла" було ухвалено спільну заяву президентів Лєха Качиньського і Віктора Ющенка. Тоді ж відбулося богослужіння з цієї нагоди у каплиці президента Польщі. Крім того, раніше Інститут національної пам'яті Польщі проводив різноманітні заходи з цього приводу.

"Тобто різниця у ставленні до цієї події кілька років тому і зараз очевидна", - підкреслив Тима.

За словами голови ОУП, жодна з українських та лемківських організацій не отримала в цьому році коштів на організацію річниці операції "Вісла". Коштів також не виділено і після подачі відповідних апеляцій на попередні негативні рішення. При цьому, за його словами, польська урядова сторона жодним чином не обгрунтувала це рішення.

"Держава відмовилася інформувати про причини такого рішення", - констатував Тима.

З іншого боку, як зауважив голова ОУП, в Польщі спостерігається "активність радикальних сил, які на різних рівнях намагаються здійснити реванш у цьому питанні". Зокрема, їхня діяльність спрямована на скасування резолюції Сенату 1990 року про засудження в Польщі операції "Вісла" і взагалі перегляд ставлення польської держави до цього питання.

"Є також звернення польських істориків, експертів й інших осіб до маршалків Сейму і Сенату з визначеннями, що операція "Вісла" була слушною, і під ці тези проводять конференції, публікують дослідження. Тобто регрес спостерігається на кількох рівнях, попри те, що до річниці ще понад місяць", - констатував голова ОУП.

Водночас він додав, що про справжнє ставлення польської влади до операції "Вісла" буде відомо 28 квітня - у річницю цієї події, і як на неї відреагують прем'єр-міністр, маршалки обох палат парламенту.

Операція "Вісла" - примусове виселення 150 тисяч  українців зі їхніх етнічних земель на північ і захід Польщі, яке часто супроводжувалося вбивствами і розміщенням людей у концтаборах. Операція була покаранням за діяльність на цих теренах УПА, а формальним приводом до початку операції стало вбивство в березні 1947 року відділом УПА тогочасного заступника міністра оборони Польщі Кароля Сверчевського.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-