21 березня: народний календар і астровісник

21 березня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Веснянки-панянки; сонцю – світити, теплу – бути, добру – перемагати!

Зазвичай 20-21 березня – дні весняного рівнодення. Вважалося, що саме відтепер і починається справжня весна. У багатьох народів цей період був святковим, а наші пращури називали його Веснянками. «Із краю кураю пташок викликаю: «Летіть, жайворонки, до нашої сторонки, спішіть, ластів’ята до нашої хати – весну зустрічати, зиму проводжати!», - радо співали діти. Українці вірили, що маленька непоказна пташка жайвір, яка прилітала саме в ці дні з вирію, є посланцем раю. На жаль, нині український жайвір знаходиться на межі зникнення, шаленими темпами скорочується і популяція ластівок.

До цієї пори мала розпуститися верба: «Час вербі осріблитися». Цю рослину в народі поважали: гілочки верби освячували святою водою, вносили в дім, вважаючи, що вона, так само як і полин, виганяє з оселі всіляку нечисть, а також хвороби. З кори верби, анісу, липового цвіту та малини готували цілющий чай. Відваром кори верби полоскали рота при стоматиті, горло – коли була ангіна. Але біля обійстя вербу не садили – лише біля водойм. Цього дня підмічали: хмари пливуть високо – буде гарна погода. Якщо ж хмари ущільнюються і видимість погіршується – чекай опадів.

З іменинами вітайте Афанасія та Івана.

Сьогодні 23 місячний день. Місяць спадає, він у четвертій фазі. Символ 23-го місячного дня – хижий і містичний напівкрокодил, напівзмій Маккара. Період дуже важкий; час спокус, провокацій, спаду фізичних сил. Характерні ознаки цього дня – агресивність, насилля, надмірність в усьому: словах, учинках. Але, водночас, цей день може стати і днем покаяння, прощення і любові. Все залежить від нас із вами. Жодні вурдалаки не в силах ступити на сторону світла. Вони мають силу над нами лише в тому випадку, коли ми самі переступаємо межу. Важкість долається легкістю. Де не пройти, треба перелетіти.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1942 році: –20 (до речі, весна 1942 року була однією з найхолодніших за всю історію метеоспостережень); а найтеплішим у 1974 -  +20,3.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-