17 березня: народний календар і астровісник

17 березня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Герасима; граки на горі – весна на дворі

Сьогодні вшановується пам’ять преподобного Герасима Йорданського. Цей святий V століття народився в місті Лікія (Каппадокія, Мала Азія) в заможній родині. Рано залишив батьківський дім, вирішивши цілковито присвятити себе служінню Богу. Став ченцем, засновником лаври, устав якої вирізнявся великою строгістю. Мешкав преподобний у Йорданській пустелі, був справжнім подвижником. Усі християни знають зворушливу історію про Герасима і лева. Якось святий Герасим натрапив у пустелі на пораненого лева. Він вилікував і виходив тварину, а лев настільки звик до преподобного, що ходив усюди за ним наче свійська тварина. Він супроводжував святого до самої його смерті, а потім помер на могилі преподобного. І його поховали поряд зі святим. На іконах преподобний Герасим зображується завжди з левом. Однин монах, можна сказати наш із вами сучасник (нині він прославлений у лику святих), мав кота. Іноді він із ним грався, приказуючи: «Бачте, святий Герасим лева приручив, а ми по нашій немочі ледве з котом упоралися!».

Наші пращури називали цей день Герасимом-граківником, вважаючи, що «…на Герасима граки прилітають». «Грак на горі – весна на дворі». Якщо граки прилітали й дружно сідали на торішні гнізда, то весна мала бути теплою і дружною, а якщо прилітали пізно, то холодною, затяжною і голодною. Якщо граки прилетіли до середини березня – літо буде мокре.

Іменинники сьогодні Данило, Павло, Юлія, В’ячеслав.

Сьогодні 19-ий місячний день, а також, хто запрацювався що й забув – п’ятниця, а п’ятниця – день Венери. Сьогодні пробуджуються творча енергія та інтуїція. Добре зустрічатися з друзями, йти до театру, в кіно, співати, танцювати, малювати, робити тату. Відвідайте салон краси. Задоволення, яке ви отримаєте від свого вигляду, компенсує чималі витрати. З іншого боку, день має важкувату енергетику – саме в цю місячну добу активізуються різноманітні знахарі, «цілительки» та відьми. Також не варто заводити нові знайомства, треба подалі обходити п’яних та всіляких підозрілого вигляду людей. Якщо Мельпомена вас не приваблює – сходіть до храму.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1917 році: –18,1; а найтеплішим у 1990 -  +17,1.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-