Закордонний паспорт можна оформити без проблем

Закордонний паспорт можна оформити без проблем

Укрінформ
Укрінформ разом із представником міграційної служби побував у її відділенні, аби подивитися, як це робиться

Два тижні тому кореспонденти Укрінформу (без журналістських посвідчень, як прості смертні) спробували отримати закордонний паспорт, звернувшись у відділ міграційної служби, що у Києві на вул. Богдана Хмельницького, 10. На жаль, подати документи на оформлення паспорта в день звернення в обох кореспондентів не вийшло. І ми правдиво про це розповіли у матеріалі, опублікованому 23 лютого 2017 року. Міграційна служба України (МСУ) відгукнулась на зазначену публікацію Укрінформу, не погодившись з деякими його висновками. Відтак, разом з представниками Служби ми вирішили повернутися до цієї теми, аби з’ясувати всі обставини і детальніше роз’яснити українським громадянам нову систему роботи МСУ із запровадження електронної черги.

Кореспондент Укрінформу поспілкувався з керівником прес-служби МСУ Сергієм Гуньком, який розповів, що мають знати українці, зацікавлені в оформленні закордонних паспортів. Найперше – існує три варіанти запису до електронної черги на оформлення документів: через онлайн-сервіс на сайті ДМСУ (http://dmsu.gov.ua/online) - так робить третина відвідувачів; ще третина  записується через термінал безпосередньо у відділеннях МСУ; решта - у день приходу беруть талончик у відділенні і стають у поточну («живу») чергу.

Отже, «сьогодні на сьогодні» подати документи можна!

Аби у цьому пересвідчитися не лише на словах, але й на власні очі, Укрінформ без попередження навідався до Печерського відділення міграційної служби України (усього у Києві 14 таких відділень). Працівники відділення по вул. Суворова, 14/12 підтвердили наявність місць для оформлення документів «сьогодні на сьогодні». На табло, розташованому у невеличкому залі відділення, висвічуються номери в черзі у три ряди. Перші два ряди – з дво- та тризначними номерами. Біля кожного номеру вказано час прийому. Як нам пояснили, тризначні номери відповідають інтернет-черзі, а двозначні – черзі через термінал. У третьому ряду – три двозначні номери в кружках, де замість часу прийому вказаний приблизний час очікування – 1 хв, 15 хв, 86 хв.

«Це і є поточна черга. Коли талончик виданий «сьогодні на сьогодні», ми гарантуємо, що в цей день людина буде оформлена», - запевняє Сергій Гунько. Запитуємо у відвідувачів – чи хтось із них зараз очікує у поточній черзі. Жінка, котра прийшла із сином оформити йому ID-картку, відповіла, що записалася саме сьогодні, отримала 57-й номер і очікує хвилин сорок. Отже, ми переконалися, що черга «сьогодні на сьогодні» дійсно існує, а відтак при наявності вільного часу (орієнтовний час очікування – дві години) можна подати документи на оформлення закордонного паспорта у такий спосіб.

В електронну чергу записуватися треба опівночі

Нам також пояснили, чому кореспонденту Укрінформу не вдалося записатися у електронну чергу упродовж дня через онлайн-сервіс: запис в електронну чергу безпосередньо через сайт міграційної служби відкривається в 00:00 (у кожен робочий день). «А якщо зайти на сайт о 9-й, 10-й, 11-й, 16-й?» - одразу запитую у керівника прес-служби. «Швидше за все місць уже не буде. Перед новим роком місця о такій порі були. Зараз же туристичний сезон в розпалі (це щороку відбувається з лютого до липня) – і тому в онлайн-черзі місця дуже швидко розбирають», - розповідає Сергій Олександрович.

«Zagranpasporta.org.ua» – шахраї

Ресурс Zagranpasporta.org.ua, де пропонують зробити закордонний  паспорт за 2 дні (ціна – 5000 гривень), посилаючись на Міграційну службу, насправді з нею не співпрацює. Тим, хто став жертвою такої реклами, потрібно звертатися в поліцію.

Додатково: У листопаді минулого року набрали чинності зміни, відповідно до яких повноваження щодо прийняття заяв для оформлення закордонних паспортів та ID-карток отримали Центри надання адміністративних послуг. У Києві наразі є один ЦНАП, де почали видавати паспорти, - за адресою Дніпровська набережна, 19 Б. Усього по Україні зараз паспорти почали оформлювати вже 11 центрів надання адмінпослуг. Міграційна служба наголошує, що максимально сприяє ЦНАПам у тому, щоб вони почали надавати ще і цю послугу.

Юлія Горбань, Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-