Нацбанк спростив закордонні операції українців

Нацбанк спростив закордонні операції українців

Інфографіка
Укрінформ
Національний банк України переглянув підходи до ліцензування операцій фізичних осіб з розміщення коштів на закордонних рахунках та здійснення інвестицій за межі України.

Про це інформує прес-служба НБУ.

"Відтепер фізичні особи зможуть розміщувати на закордонних рахунках іноземну валюту з джерелом походження за межами України без індивідуальних ліцензій НБУ. Наприклад, без ліцензій НБУ українці зможуть розміщувати на закордонних рахунках кошти, отримані ними за межами України у якості заробітної плати, стипендій, пенсій, аліментів, дивідендів, тощо", - йдеться у повідомленні.

Фізичні особи також зможуть без індивідуальних ліцензій НБУ здійснювати інвестиції за кордоном за рахунок коштів, що знаходяться за межами України: "Наприклад, проводити інвестування із закордонних рахунків, реінвестувати кошти за межами України, проводити торгівлю фінансовими інструментами на іноземних біржах, тощо".

Водночас повідомляється, що фізичні особи, як і раніше, повинні мати індивідуальні ліцензії НБУ для здійснення переказу коштів з України з метою їх інвестування або розміщення на закордонних рахунках.

"Це є вимогою Декрету Кабінету міністрів України від 19 лютого 1993 року № 15-93 "Про систему валютного регулювання і валютного контролю", що спрямована на запобігання непродуктивному відтоку капіталу з країни", - зазначили в НБУ.

Підкреслюється також, що можливість проведення низки операцій з розміщення коштів на закордонних рахунках та здійснення інвестицій за межі України без індивідуальних ліцензій НБУ не звільнює фізичних осіб від зобов’язання декларувати доходи та сплачувати податки з них в Україні у відповідності до національного законодавства.

"Зміни затверджено постановою Правління Національного банку України від 23 лютого 2017 року №14 "Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України". Вони набувають чинності з 25 лютого 2017 року", - повідомили у прес-службі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-