24 лютого: народний календар і астровісник

24 лютого: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Власа: «Прийшов Улас, з печі вже злазь!»

Святий Улас, як і Юрій, вважався в народі захисником і покровителем свійських тварин. Літні люди подейкували, що Влас у цей день пильно наглядає за тваринами, а тому чоловіки нагадували своїм жінкам: «Дивіться, молодиці, щоб завтра принесли раненько водиці з криниці!» Нею наповнювали пляшечки, вкидали туди по шматочку воску зі страсної свічки й ставили на покуть, де вона мала стояти три дні. У цей час Улас освячував воду. Потім частину її вливали в криницю, а рештою скроплювали тварин. Ті господарі, які мали багато худоби, запрошували батюшку, аби той здійснив молебень, після чого з іконою та свяченою водою йшли до стайні, щоб благословити тварин.

На Херсонщині в цей день відзначали так званий «Бабський празник». Жінки намагалися не працювати; винятком було – намикати три мички з клоччя, щоб ними «підкурити корову й теля». Під обід молодиці йшли до шинку й «замочували корови, щоб були лагідними». За столом жінки жартували, пліткували, співали пісень. Потім, повернувшись додому, днищами (пристроєм, у який застромлювали гребеня) «били своїх чоловіків, аби вони були ласкавими до своїх дружин». Ось вам і вирішення гендерного питання!

З Уласом пов’язували й закінчення зими. «Пролив Улас олії на дороги – пора зимі вбирати ноги». Підмічайте: якщо цього дня відлига, то морозів більше не буде.

Іменинники - Влас, Всеволод, Дмитро.

Сьогодні 28-ий місячний день. Місяць у Водолії, символ дня – ніжний лотос. Будда якось зауважив: «Варто мені подивитися на цю квітку, і я бачу в ній увесь світ». Одна з найвідоміших мантр буддизму Махаяни «Ом мані падме хум» перекладається як «О, перлино, сяюча в квітці лотосу!» Звісно, це лише буквальний переклад, а смислів тут криється сила-силенна. Спокійний, добрий і гармонійний день. Сприятливий в усьому: бізнесі, творчості, побуті, стосунках. Вічність попереду і вічність позаду, ви – в осередді сяючої квітки. Скажіть рішуче «ні» гордощам, заздрощам, ревнощам та іншим негативним емоціям. Чистим має бути не тільки тіло, але й мова, думки, емоційні імпульси. Мудрість – це, передусім, чистота, яка дозволяє чути те, що почути вухом неможливо, побачити те, що оком не побачиш і сказати просте слово, яке буде істиною. Активними сьогодні є очі і мозок. «А за вікном – майже весна, …і, Боже мій, як несподівано вона змінює все наше майбутнє, наше майбутнє і наше життя…», - як співається у добре відомій пісні «ОЕ».

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1932 році – 20,3, а найтеплішим у 1990 -  +15,8.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-