Суд зобов'язав надати статус біженця російському євромайданівцю

Суд зобов'язав надати статус біженця російському євромайданівцю

Укрінформ
Одеський апеляційний адміністративний суд розглянув скаргу регіонального управління міграційної служби і відхилив доводи представника ДМС про відмову в наданні притулку росіянину Сергію Анісіфорову, який четвертий рік проживає в Україні та є активістом одеської "Самооборони".

Таке рішення ухвалив головуючий на засіданні суддя Юрій Градовський, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Суд констатував, що російський актор Анісіфоров прибув в Україну восени 2013 року, коли в Києві почалися масові акції протесту. І не зміг залишитися осторонь - став одним із учасників Майдану. А коли з Росії почали надходити погрози через соціальні мережі, Анісіфоров зрозумів, що повертатися в Росію стало небезпечно. Тому неодноразово звертався до ДМС із заявою про надання притулку.

Однак представники ДМС відмовляли, посилаючись на те, що Анісіфоров не зміг документально довести, що в Росії його очікують переслідування чи нелюдське поводження. Це зумовило розгляд справи в судах про надання Анісіфорову статусу біженця.

Окружний адміністративний суд Одеської області ухвалив рішення про надання Анісіфорову статусу біженця, констатувавши, що ДМС неналежним чином аналізує інформацію про країну походження Анісіфорова. Однак представники ДМС внесли апеляційну скаргу.

Одеський апеляційний адмінсуд під головуванням Юрія Градовського заслухав доводи сторін і ухвалив рішення - відхилити скаргу Управління ДМС в Одеській області і надати Анісіфорову статус біженця чи додатковий захист.

Анісіфоров вже прокоментував давно очікуване рішення. "Суд по статусу біженця сьогодні виграв. Одеський апеляційний суд остаточно поставив крапку в моїй багаторічній справі. Судова тяганина з Державною міграційною службою України тривала майже три роки. Сьогодні відбулося восьме засідання - суд зобов'язав ДМС надати статус біженця або додатковий захист", - написав він у Фейсбуці.

Як повідомлялося, актор Анісіфоров зіграв ролі у більш ніж двадцяти російських кінострічках. Є одним із тих росіян, хто не згоден з політикою Кремля, брав активну участь в протестному русі і маршах незгодних. А після перемоги столичного Майдану Анісіфоров проживає в Одесі та є одним із активістів одеської "Самооборони".

Варто зазначити, що статус біженця - це не громадянство, а лише право легально перебувати й працювати в Україні, 17 гривень одноразової допомоги і захист від екстрадиції в країну походження. Статус біженця не надає політичних прав, не забезпечить його носію безвізового в'їзду до країн ЄС у разі його введення для громадян України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-