Сергій Горбатюк, керівник Департаменту спецрозслідувань ГПУ
Розслідування справи Януковича - нескоординоване. Втрачаються час і якість слідства
20.02.2017 12:40

- Ця ідея, наскільки я розумію, вже не має місця. Одні справи Януковича розслідує Головна військова прокуратура, інші - Головне слідче управління, епізоди про злочини під час Майдану залишилися у нас. Але через цю ідею наш Департамент спецрозслідувань розділили і створили Управління з розслідування злочинів, вчинених злочинною організацією. Хоча ми пояснювали, що через обмежений строк слідства - лише 12 місяців з урахуванням ознайомлення підозрюваних і захисників зі справою - це призведе до втрати термінів у розслідуванні й може стати такою формальною причиною їх закриття. Ми говорили, що економічні та майданівські епізоди злочинів, у яких підозрюється Янукович, необхідно розслідувати комплексно з єдиним координуючим центром, але цього не зроблено. Зараз розслідування відбуваються нескоординовано, різними підрозділами, і це веде до втрати часу, якості слідства. Одні й ті ж слідчі дії можуть проводитися двічі, а то й тричі, відсутній належний обмін інформацією. Це все явно не на користь справи.

- А які саме кримінальні провадження у вас забрали, а які залишили?

- Залишили всі злочини, які стосуються протидії протестним акціям під час Революції Гідності, й діяльність злочинної організації Януковича саме в цій частині. Це справи про затримання майданівців, притягнення їх до кримінальної відповідальності, «закони 16 січня», діяльність тітушок - це все у нас. Іще у нас залишилися справи за підозрою екс-міністра юстиції Лукаш, тодішнього глави Адміністрації президента Клюєва, очільника МінАПК Присяжнюка, генпрокурора Пшонки та його сина. Щодо можливих неправосудних рішень Конституційного суду у 2010 році, щодо фінансування Межигір'я.

Забрали провадження за підозрою Януковича у заволодінні резиденцією Межигір'я та угіддями Сухолуччя, розтратою коштів під час приватизації «Укртелекому», економічні епізоди щодо Табачника, Іванющенка, Калетника, Захарченка й діяльність злочинної організації в інший немайданівський період.

- Сергію Вікторовичу,  чи задовольнив генпрокурор ваше клопотання про посилення Департаменту спецрозслідувань слідчими і прокурорами?

- Після розділення Департаменту нас скоротили до 60 чоловік, тобто лишили 40 слідчих і 20 прокурорів. На мої три рапорти про велику шкоду для розслідування і фактичну руйнацію роботи по багатьох епізодах та прохання повернути попередній штат додали 12 вакансій - 6 слідчих, 4 прокурори і 2 заступника начальників відділів. На сьогодні в нас у штаті Департаменту працює 42 слідчих та 22 прокурори.

- Іще восени минулого року ви говорили про тиск із боку заступника генпрокурора Юрія Столярчука. Наразі вам надходять якісь вказівки щодо розслідування конкретних справ?

- Ще за генпрокурора Шокіна був певний тиск із приводу розслідування справи Клименка. Були прохання не притягувати до відповідальності певних осіб у цій справі. Але ми повідомили їм про підозру і рухались далі. Потім прийшов генпрокурор Луценко. Я доповів йому про факти негативного впливу на розслідування у цій справі.  

Але замість притягнення винних до відповідальності у нас це провадження на підставі вигаданих звинувачень у неефективності забрали і передали у Військову прокуратуру. Я не знаю деталей розслідувань у цьому провадженні на сьогодні, але вважаю, що якщо справа забирається по сфальсифікованих підставах, то її подальше розслідування явно не спрямоване на досягнення об`єктивного та повноцінного результату.

- Ви дуже ревно ставитеся до своїх кримінальних проваджень…

- Зі сторони розслідування виглядає просто. Але, щоб повідомити про підозру, направити обвинувальний акт у суд, необхідно провести велику і ретельну роботу слідчим і прокурорам, щоб зібрати докази. І коли ухвалили абсолютно невмотивоване рішення розділити Департамент і утворити інше Управління, туди забрали окремі практично розслідувані справи, пов'язані з керівниками колишньої провладної злочинної організації.

- А коли востаннє бачились?

- Сьогодні (8 лютого - ред.), а до того два місяці не міг з ним зустрітися, незважаючи на те, що неодноразово вказував його помічникам на необхідність зустрічі, бо є проблеми, які необхідно обговорити і вирішити. Крім того, що мені самому необхідно, то було б, напевно, і генеральному прокурору цікаво дізнатися, які є проблеми, яка потрібна допомога в розслідуванні.

- Можливо, він про все дізнається від свого заступника Столярчука?

- Сумніваюся, бо Столярчук, за винятком окремих справ, теж не виявляє необхідного інтересу.

- А хто ж тоді цікавиться? Ви самі собі розслідуєте і ходите зі своїми проблемами?

- Так. Цікавляться активісти, потерпілі, адвокати родин Небесної Сотні. Вони вказують на наявні недоліки, якісь упущення, зокрема на епізод чи особу, яку необхідно перевірити. Дають докази, інформацію, що ми десь щось пропустили.

Наших слідчих і прокурорів переманюють, бо вважається, що перебування у Департаменті безперспективне з точки зору кар`єри та забезпечення

- Які питання обговорили з генпрокурором сьогодні?

- Він мене запитував про строки завершення розслідування за підозрою Януковича та інших високопосадовців у протидії протестам. Я вказав, що завершення можливе, коли прокурор визначить достатність доказів для направлення до суду. Аби ця робота закінчилася  в стислі терміни,  треба створити умови для роботи слідчих і прокурорів та усунути наявні перешкоди.  У нас є проблеми зі штатом. Потрібно повернути кількість працівників, яка була до скорочення. Тоді у нас було 77 слідчих і 40 прокурорів.

Також у нас постійно виникають дрібні проблеми, але на них витрачається багато сил. Це відсутність кабінетів і техніки. Слідчі й прокурори не вмотивовані. Вони йдуть, тому що приїхали з областей і мають проблеми з житлом, які не вирішуються. Два роки тут працюють, але не можуть ні службову квартиру отримати, ні хоча б якусь кімнату в гуртожитку, де можна окремо жити з сім'єю. Наших слідчих і прокурорів переманюють, бо вважається, що наш Департамент не має підтримки керівництва, а тому перебування в ньому безперспективне з точки зору кар`єри та забезпечення.

Також  у нас проблеми з комп`ютерним обслуговуванням. Немає ІТ-фахівця. Уже кілька місяців не можемо встановити сервер, який потрібний для зберігання відео- та  аудіозаписів. Тобто постійно виникають якісь дрібниці, яких не повинно бути взагалі. Звичайно, можна сказати, що складнощі є у всіх, і проблеми у всіх виникають. Це зрозуміло, але тоді треба припинити керівництву говорити, що розслідування злочинів під час Майдану це справа № 1, і вони зроблять все можливе для їх розслідування.

- А які підрозділи мають більшу підтримку?

- Головне слідче управління, Департамент з розслідування у сфері економіки. Те саме Управління з розслідування злочинів, вчинених злочинними організаціями, яке відділилося від нас. Їхні керівники без проблем  мають зустрічі з генпрокурором, їхні проблеми вирішуються. Напевно, вони важливіші  завдання виконують, ніж ми.

- А які зарплати у ваших слідчих?

- Вони отримують по 13-15 тисяч. Буває додаткове преміювання. Можливо, зарплата, у  порівнянні з середньою по Україні, і висока, але якщо враховувати, що більшість - не місцеві й їм потрібно винаймати житло у м.Києві, то у них фактично нічого не залишається. Тому я ставлю питання, щоб їм виділили службові квартири, чи хоча б кімнати в гуртожитках. Обіцянки це вирішити хоча б частково від керівництва на сьогодні є, і дуже хотілося б, щоб вони були зреалізовані. Це дуже позитивно вплинуло б на вмотивованість слідчих та прокурорів.

- Справа екс-міністра юстиції Лавриновича вже слухається в Шевченківському райсуді. Коли Департамент спецрозслідувань планує направити до суду кримінальну справу відносно екс-міністра юстиції Олени Лукаш?

- Колишньому міністру юстиції Лукаш і ще 15 особам, у тому числі її підлеглим, інкримінується заволодіння держкоштами в сумі понад 2,5 млн грн. Слідство йде до завершення, але точну дату завершення може назвати прокурор, коли визнає, що доказів достатньо зібрано для направлення провадження до суду.

- Підозри нікому іще не вручені, судді перебувають у статусі свідків. Тривалий час цим провадженням займалося Головне слідче управління. У червні минулого року його передали нам. Після вивчення документів ми зрозуміли, що справа фактично не розслідувалася. За півтора року слідчим Головного слідчого управління направлено лише кілька запитів і можливо проведено один допит. Ми почали це розслідування практично з нуля.

- Викликали суддів на допити?

- Так, вони допитуються. Зараз не можу сказати, коли у розслідуванні будуть результати, але, думаю, певні особи у цьому провадженні можуть бути притягнуті до відповідальності.

- Директор НАБУ повідомляв, що у «чорній бухгалтерії» значиться велика сума в доларах на потреби КСУ. Чи відомо - хто отримував ці гроші?

- Так, є суми, які можна вважати виділеними на КСУ, але на сьогодні деталі цих записів в інтересах слідства я не можу розголошувати. Ми досліджуємо ухвалення Конституційним судом у той період трьох рішень, які колишні можновладці використали на свою користь для узурпації влади. Це рішення про можливість формування коаліції окремими депутатами, так званими тушками, про відміну Конституції 2004 року і рішення стосовно статусу Верховного суду, яким були звужені його повноваження.

Алла Шершень, Укрінформ.

Фото: ВолодимирТарасов.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-