Понад 270 журналістів постраждали в Україні під час Євромайдану - НСЖУ

Понад 270 журналістів постраждали в Україні під час Євромайдану - НСЖУ

Укрінформ
В Національній спілці журналістів України (НСЖУ) звертають увагу на системну проблему безкарності за злочини проти представників ЗМІ, зокрема, за часів Евромайдану, Революції Гідності.

Як наголосив в.о.голови НСЖУ Сергій Томіленко на прес-конференції, за цей період постраждав 271 журналіст як українських, так і іноземних ЗМІ, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Зрозуміло, що перша реакція у всіх була - це шок... від того, що журналісти вмивалися кров'ю. Але після цього шоку очевидно, що і у журналістів, і у всіх нас були надії на те, що буде належне розслідування і буде справедливе покарання. Але після трьох років ми говоримо про повну зневіру у можливі результати розслідувань по цих справах - як по вбивствах журналістів, так і по побиттях журналістів", - сказав Томіленко.

Він нагадав, що у лютому 2014 року в Києві загинули двоє журналістів. Від рук "тітушок" загинув  журналіст газети "Вести" В'ячеслав Веремій, а на Майдані - студент і журналіст Ігор Костенко. Справу Веремія досі не можуть довести до кінця, підозрюваного у причетності до вбивства суд системно звільняє з-під варти.

За словами Томіленка, у НСЖУ контактують з кожним постраждалим, а також з родичами загиблих журналістів і отримують при цьому "страшну правду".

"Представники прокуратури пропонують, наприклад, журналістам або операторам виходити з процесів", - зауважив він, зазначивши, що так було з оператором "5 каналу". Мовляв, постраждав не він, а відеокамера, в якій застрягла куля.

"Ми говоримо про тривожну атмосферу щодо взагалі безпеки для журналістів в Україні, бо, фактично, з листопада 2013 року по сьогоднішній день понад 800 інцидентів, коли ми говоримо про фізичну агресію до журналістів і жодного покараного немає", - підкреслив Томіленко.

"Чого ми вимагаємо? Національна спілка журналістів України, загалом журналісти, ми не вимагаємо особливих преференцій для журналістів. Ми хочемо безпеки і справедливості. Безпеки - для виконання професійних обов'язків журналіста", - резюмував він.

При цьому в.о.голови НСЖУ висловив припущення, що треба говорити і про якість справ, які нібито розслідуються стосовно журналістів.

"Або система не зацікавлена "здавати", відповідно, міліціонерів, тих, хто бив, добивав журналістів, або це низька кваліфікація", - сказав Томіленко.

Він закликав до публічності у розслідуванні справ стосовно побиття і вбивства журналістів.

За даними аналітичного звіту НСЖУ, за час Революції Гідності серед 271 журналіста, що були побиті, найбільше нападів, крім Києва, було у Харкові, Черкасах, Дніпрі, Запоріжжі, Одесі та Криму. Крім того, за цей період зафіксовано 14 нападів на редакції медіа, 9 арештів та затримань, 31 випадок погроз працівникам медіа фізичною розправою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-