Інцидент з Хомою не повинен вплинути на прикордонну співпрацю - заступник мера Перемишля

Інцидент з Хомою не повинен вплинути на прикордонну співпрацю - заступник мера Перемишля

Ексклюзив
Укрінформ
Інцидент навколо заборони в'їзду в Україну меру Перемишля Роберту Хомі не повинен вплинути на розвиток транскордонної співпраці між обома країнами.

Про це в коментарі власному кореспондентові Укрінформу повідомив  заступник мера Перемишля Януш Гамрищак.

“Я не хочу думати, що це (ситуація навколо Хоми — ред.) може зіпсувати відносини на рівні місцевого самоврядування. Як влада Перемишля, ми й надалі хочемо зберігати партнерські відносини як з нашими містами-побратимами, так  й іншими українськими містами”, - підкреслив Гамрищак.

Він зазначив, що співпраця Перемишля з українськими містами є активною і такою повинна бути й надалі.

“З одним з українських міст ми нещодавно домовилися співпрацювати в рамках програми ЄС “Польща-Україна-Білорусь”, і не дуже собі уявляю, щоб з політичних причин  органи самоврядування відмовлялися від цієї співпраці”, - заявив Гамрищак, додавши, що цим містом є Східниця на Львівщині.

Він зауважив, що Перемишль не хоче бути егоїстичним і в результаті інциденту зі своїм мером не шукатиме собі партнерів, наприклад у Словаччині, а хоче й надалі активно співпрацювати з українцями.

“Я нещодавно вів переговори з предcтавниками ще двох інших міст, з якими, якщо буде наступний набір (на проекти європейської співпраці — ред.), ми хотіли  б реалізовувати спільні проекти”, - підкреслив заступник мера.

Гамрищак повідомив, шо Перемишль, наприклад, веде переговори щодо налагодження співпраці по окремих проектах з Трускавцем та Кам’янцем- Подільським. 

Заступник мера Перемишля наголосив, шо необхідно уникнути політизації двосторонніх відносин на прикордонні, оскільки від цього страждає  транскордонна співпраця Підкарпатського воєводства і Львівської області.

Як повідомляв Укрінформ, СБУ у грудні заборонила меру Перемишля Роберту Хомі в'їзд в Україну терміном на п'ять років через, як зазначалося, його антиукраїнську діяльність. Хома отримав документ щодо заборони в'їзду на кордоні, прямуючи 17 січня до Львова. МЗС Польщі надіслало в українське зовнішньополітичне відомство ноту і просило негайно роз’яснити ситуацію. СБУ 26 січня скасувала заборону на в’їзд в Україну меру Хомі, пояснюючи це тим, що мер засудив окремі антиукраїнські дії під час акцій у Перемишлі. Водночас Хома із задоволенням сприйняв рішення про відміну заборони, але наголосив, що очікує від України пояснення щодо попереднього рішення про заборону в’їзду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-