Яцек Ключковський, колишній посол Польщі в Україні
Для Польщі Україна завжди буде у тренді
26.01.2017 14:41

- Це форум "Європа-Україна", і йдеться про шанси, які не можна втратити у відносинах Польщі з Україною, загалом Європи з Україною. Ці шанси - це бізнес, про який ми згадували, а також демократичні зміни в Україні, реформування, децентралізація, теми, які пов'язані з міжнародною політикою. Шансами для нас був варшавський саміт НАТО (торік в липні - ред.). У нас буде дві-три дискусійні панелі, пов'язані з наслідками цього саміту. Ми хотіли так скласти програму форуму, щоб ситуацію можна було розглядати саме в такому контексті: є шанси чи немає, і чи ми не втрачаємо темпів і часу.

- Кого з відомих осіб ми можемо очікувати на цьому форумі?

- Дуже важливо, що маємо підтвердження з України про участь заступника міністра економічного розвитку і торгівлі, заступника міністра транспорту, а також заступників міністра сільського господарства та освіти. З польського боку на форумі буде міністр транспорту Польщі, заступники міністра сільського господарства, розвитку, закордонних справ. Ми працюємо над тим, щоб приїхало багато інших відомих осіб.

ІСТОРІЯ НАЗДОГНАЛА УКРАЇНУ І ПОЛЬЩУ

- Кілька років тому ви були послом Польщі в Україні (2005-2010 рр. - ред.). Ви, напевно, часто буваєте в Україні й можете спостерігати за розвитком ситуації. Як на вашу думку сьогодні змінюється Україна?

Нас наздогнала історія, над якою ми спільно не попрацювали до кінця

- Я зараз часто буваю в Україні, оскільки від організаторів форуму я відповідаю саме за контакти з Україною. Зміни кардинальні, особливо вони відчутні після Революції Гідності. Відчувається бажання української сторони реформувати країну. Це очевидно, і в Польщі це розуміють. Можливо, деякі зміни могли б і швидше відбуватися, але вони тривають у правильному напрямі. Звичайно, ми бачимо зневіру і розчарування з боку українського суспільства. Це дещо небезпечна ситуація, яка може викликати негативні результати. Згадую польську трансформацію, і це також були складні часи. Але люди вірили в сенс цієї трансформації і готові були кілька років почекати на результат. А Україні зараз набагато важче, ніж Польщі в 1990-х роках, оскільки вона веде війну.

- Тоді було сказано дуже багато, але ми не зміцнили заяви політиків працею вчених. Звичайно, у цій сфері теж є досягнення. Зокрема, є багатотомник документів, який випускає архів СБУ й Інститут національної пам'яті Польщі. Однак, не вистачає системних наукових праць, що стосуються історії XX cтоліття. Їх існує досить багато, але все ж таки залишаються білі плями. Шкода, що нам ще не вдалося створити спільний польсько-український університет. Це праця для наших урядовців, але якби цей університет працював, то одним з напрямів його роботи була б саме історія. Необхідно також передбачити стипендії для молодих вчених, аби вони працювали в архівах. В Україні зараз чудова нагода для цього, оскільки архіви відкриті, а у Польщі йде до завершення робота над документами з комуністичних часів. Так що є багато роботи для молодих учених, які могли б документально факт за фактом, подію за подією, встановлювати чи перевіряти факти. Тут не може бути такого, що хтось вважатиме одну організацію ідеальною, а іншу навпаки - на 100% негативною. Для підготовки власних позицій треба мати добре наукове підгрунтя, а у нас підгрунтя ще дуже слабке. Саме цього ми не зробили приблизно з 2005 по 2013 роки, а дуже шкода.

- Форум також частково повертатиметься до цієї проблематики...

- Так, у нас є дві панельні дискусії, пов'язані зі спільною історією. Але хотілося б уникнути ситуації, щоб там відбувалася конфронтація думок. Це повинні робити вчені на профільних конференціях. На форумі одна з панельних дискусій буде пов'язана з механізмом декомунізації й люстрації в Україні, і наскільки досвід Польщі й інших країн Центральної Європи може бути корисним для України. Я дуже задоволений, що запрошення від нас прийняли голови Інститутів національної пам'яті України і Польщі Володимир В'ятрович і Ярослав Шарек. Друга тема пов'язана з тим, якою мірою історична політика впливає на публічну дипломатію. І там також є історики з Польщі та України, які обговорюватимуть цю тему. Наша конференція є платформою, яка дає можливість учасникам представити свою позицію суспільству, різним інституціям, зокрема й органам влади.

ПОЛЬСЬКИЙ БІЗНЕС І ПЕРСПЕКТИВИ В УКРАЇНІ

- Це вже десятий форум. А якими є плани на його подальший розвиток?

Польський бізнес зараз відчуває свій шанс в Україні

- Так, це вже десятий форум. Чотири рази у попередні роки він відбувався у Києві, двічі у Лодзі, раз у Будапешті, тобто він трохи помандрував. Думаю, що зараз на кілька років - три або й навіть п'ять, він залишиться у Жешуві. Умови для нас у цьому місті дуже сприятливі, воно неподалік України, і зараз в ньому, окрім поодиноких інцидентів, відчувається бажання зміцнити співпрацю та контакти з Україною.

До речі, для України 2016 рік був непоганим в економіці. І навіть якщо ми це, як аналітики чи суспільство, не відчуваємо, то бізнес - так. Торік приблизно на 10%, згідно з даними міністерства розвитку Польщі, зріс польський експорт в Україну, тобто спостерігається зростання товарообміну між обома країнами. Звичайно, для Польщі важливішим є європейський ринок, але якщо подивитися на динаміку, то з Україною економічні контакти розвиваються дуже добре. У порівнянні з іншими партнерами Польщі на сході - Росією, Білоруссю, Казахстаном, ця цифра просто позитивно вражає. Польський бізнес в Україні відчуває позитивний тренд, адже 2% росту ВВП в умовах війни - це хороший результат, вам є чим пишатися. Відтак, польський бізнес зараз відчуває свій шанс в Україні.

Юрій Банахевич, Варшава.

Фото Укрінформ

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-