Злочин у Биківні скоїли не українці і не поляки - В'ятрович

Злочин у Биківні скоїли не українці і не поляки - В'ятрович

Укрінформ
Вандалізм, вчинений відносно польської частини меморіалу у Биківні, виявив, що справжнім його виконавцем є третя сторона, зацікавлена в загостренні відносин між українцями і поляками.

Таку думку висловив у Фейсбуці голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович.

"Плюндрування пам'ятників у Биківні - провокація, яку намагалися представити як польську відповідь за Гуту Пеняцьку. Але вандалізм, вчинений над польською частиною меморіалу, виявив, що справжнім його виконавцем є третя сторона, зацікавлена в загостренні стосунків між українцями і поляками. Цей випадок має спонукати українців та поляків об'єднати зусилля не лише для захисту своїх пам'яток, але й щоб не допустити сіяння незгоди між нашими народами", - написав В'ятрович.

Як повідомляв Укрінформ, директор Національного історико-меморіального заповідника "Биківнянські могили" Богдан Біляшівський повідомив у середу, що невідомі вандали розмалювали червоною фарбою цвинтар жертв тоталітаризму у Биківні і намагалися зруйнувати вхід до польського воєнного кладовища. За його словами, в українській та польській частинах кладовища невідомі зробили написи червоною фарбою. У польській частині написали "СС Галичина", а в українській – "ОУН-УПА" і нецензурні слова. Він додав, що була також спроба зруйнувати ломом вхід до польської частини кладовища, в результаті чого одна колона на вході перехилена, але інша не пошкоджена.

10 січня невідомі вандали пошкодили пам'ятний знак польським жертвами Другої світової війни у селі Гута Пеняцька Львівської області. Як з'ясувала поліція, пам'ятник загиблим полякам на Львівщині був підірваний.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-