У Раді Європи вітають створення в Україні суспільного телебачення

У Раді Європи вітають створення в Україні суспільного телебачення

Укрінформ
Голова Офісу Ради Європи в Україні Мортен Енберг вітає створення ПАТ «Національне суспільне телебачення України», реєстрація якого як юридичної особи відбулася 19 січня.

Про це він сказав під час презентації ПАТ «НСТУ» в Укрінформі.

«У Британії є ВВС, в Австрії - ORF, у Швеції - SVT, а в Україні відтепер - ПАТ «НСТУ», - зазначив голова Офісу Ради Європи, додавши, що робота зі створення суспільного телебачення була «скоординована і командна».

Енберг також зауважив, що перетворення державних телерадіокомпаній на канали суспільного мовлення відповідно до стандартів Ради Європи було одним із зобов'язань України з 2005 року.

Відтепер, за його словами, суспільне телебачення має стати формою суспільної дискусії та «засобом для ширшої демократичної участі громадян».

Європейський дипломат підкреслив, що незалежність суспільного мовника базується на належному сталому фінансуванні.

«Очікуємо, що протягом року суспільному мовнику нададуть повне фінансування відповідно до закону про суспільне телебачення і радіомовлення в Україні», - наголосив він, підкресливши, що Рада Європи надавала всебічну підтримку в процесі створення суспільного мовлення, починаючи з 2011 року: це і експертиза відповідного закону, допомога в розробці статуту, навчання членів Наглядової ради, працівників НТКУ тощо.

«Реєстрація юридичної особи - це лише перший крок. Потрібні рішучі кроки для перебудови старої системи державного мовлення, реорганізація персоналу, різноманітний культурний, просвітній та розважальний контент та багато-багато іншого», - сказав Енберг.

У свою чергу, міністр інформаційної політики Юрій Стець зазначив, що створення суспільного телебачення відбулося у встановлені терміни, і запевнив, що ПАТ «НСТУ» отримає цього року згідно з законом все фінансування.

Статут ПАТ «НСТУ» було затверджено на засіданні уряду 28 грудня 2016 року.

100 відсотків компанії належить державі. Засновником телерадіокомпанії є держава в особі Кабінету міністрів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-