Президент до Дня Соборності нагородив видатних українців

Президент до Дня Соборності нагородив видатних українців

Фото
Укрінформ
Президент Петро Порошенко відзначив високими державними нагородами видатних українців, які зробили значний особистий внесок у державне будівництво, соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток Української держави, справу консолідації українського суспільства, багаторічну сумлінну працю.

Глава держави також присвоїв почесні звання, повідомляє його прес-служба.

Зокрема, Орденом Ярослава Мудрого нагороджено відомого правозахисника, члена-засновника Української Гельсінської групи, одного з «когорти шестидесятників» Мирослава Мариновича.

Орден «За заслуги» отримав учасник національно-визвольного руху в ХХ столітті з Івано-Франківщини 90-річний Степан Петраш, вояк Української повстанської армії, який брав участь у бойових діях як проти фашистських загарбників, так і проти військ НКВД. Був засуджений до 10 років позбавлення волі, який відбував у Воркуті, де 1953 року взяв участь у повстанні. Звільнений 5 жовтня 1954 року. До України Петраш повернувся лише в 1972 році. З 2000 року він очолює станицю ветеранів ОУН-УПА Калущини, активно проводить патріотичну роботу серед учнівської молоді. Є почесним громадянином м.Калуш.

Серед нагороджених орденом «За заслуги» - волонтер Вікторія Мірошніченко, яка з травня 2014 року займається волонтерською діяльністю і постачанням гуманітарної допомоги до різних підрозділів української армії в зоні проведення АТО. В 2014 році Вікторія під час виконання гуманітарної місії в селі Побєда Новоайдарського району Луганської області дістала осколкове поранення, а після лікування продовжила свою волонтерську діяльність. З 2015 року вона постійно перебуває у зоні АТО і здійснює доставку допомоги на передові позиції українських військових. Під опікою Мірошніченко - майже всі дитячі будинки та сиротинці Луганської області.

Орденом Княгині Ольги нагороджено Орисю Теляєву, політв’язня радянського режиму. Будучи студенткою Чернівецького університету у 1944 році вона вступила до ОУН, брала активну участь в роботі організації, збирала кошти на підтримку поранених вояків ОУН-УПА. Була заарештована органами НКВС 3 січня 1948 року. Теляєва витримала всі знущання у катівнях і не зламалася, не видала нікого з товаришів. Була засуджена на 10 років, відбувала присуд сталінського суду в Карагандинський області. Звільнена в 1956 році без права повернення в Україну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-