В'ятрович: Цьогоріч зосередимося на темах УПА й Української революції

В'ятрович: Цьогоріч зосередимося на темах УПА й Української революції

Укрінформ
Український інститут національної пам'яті цього року зосередиться на двох ювілеях - УПА та Української революції.

Про це повідомив голова УІНП Володимир В'ятрович на презентації в Укрінформі публіцистичної збірки "Наш Крим: неросійські історії українського півострова".

"Цього року у нас дві головні теми, які буде висвітлювати Український інститут національної пам'яті, - це 100-ліття Української революції 1917-21 років, де є чимало кримських сюжетів, які ми будемо висвітлювати. І друга тема - це 75-ліття створення Української Повстанської Армії. Тут є теж цікаві сюжети про так званий бандерівський Крим", - сказав В'ятрович.

Як додала історик Гульнара Бекірова, нині невивченим є сюжет про взаємодію активістів національного руху кримських татар з так званими українськими націоналістами.

Вона також наголосила на важливості розвитку фундаментальної історичної науки. "Історики сьогодні не мають державної підтримки. Якщо історична наука майже не розвивається, якщо це, по суті, хобі, то ми не можемо мати грунтовні тексти, щоб це було в підручниках", - сказала Бекірова.

На це В'ятрович відповів, що УІНП може підтримувати фундаментальні наукові дослідження, якщо до нього звертатимуться окремі дослідники в системі НАН України.

"Взагалі правильною реакцією української історичної науки на ті речі, які зараз відбуваються стосовно перекручення історії Криму, було би створення бодай відділу історії Криму в тому ж Інституті української історії. Чого, на жаль, поки що не зроблено", - зауважив голова УІНП.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-