Справа

Справа "золотого" Романчука: суддя допитується в прокурора, де вилучені долари

Укрінформ
Понад 78 тисяч доларів, які були призначені для хабара екс-першому заступнику голови Миколаївської ОДА Миколі Романчуку, були імітаційними купюрами.

Проте у документах, наданих на розгляд суду, йдеться про те, що було вилучено справжні гроші в еквіваленті понад 2 млн грн. Про це стало відомо під час засідання Центрального райсуду міста Миколаєва 19 січня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«З протоколу обшуку в автомобілі  Honda, що проходить по справі Миколи Романчука відомо, що з 80 тисяч доларів, які начебто були призначені для хабара, справжніми були лише 1,6 тис. дол. Всі інші - імітаційні купюри. Проте зараз ми маємо матеріали, у яких йдеться про те, що Приморський районний суд міста Одеси арештував тоді справжні 80 тис. дол, що в еквіваленті становить понад 2 млн грн. Так де ж ці гроші?», - запитала у прокурора головуюча у процесі суддя Світлана Скрипченко.

Суд навіть припустив, що цю ситуацію можна розцінити як втрату речових доказів. «Якщо суд вирішить конфіскувати ці кошти на користь держави, то ви маєте повернути не імітаційні, а справжні гроші», - зазначила Скрипченко.

Проте прокурор так і не зміг пояснити цю незрозумілу ситуацію.

Про те, що обвинувачення поставилося до своїх обов’язків не надто ретельно, свідчить і переплутана посада Михайла Соколова, якого на той час також підозрювали у можливій причетності до цієї корупційної справи. На час арешту Романчука він був першим заступником голови обласної ради, а в матеріалах справи його називають першим заступником голови облдержадміністрації.

Наразі у суді оголошено перерву до 20 січня. На наступному засіданні суд має дослідити протокол про результати аудіо- і відеоконтролю стосовно обвинувачуваної особи.

Як уже повідомляв Укрінформ, 19 січня після двомісячної перерви відновилося судове засідання у справі екс-першого заступника голови Миколаївської ОДА Миколи Романчука, якого звинувачують у хабарі.

3 червня 2016 року СБУ спільно з військовою прокуратурою заявили про припинення корупційної діяльності групи високопосадовців на чолі з першим заступником голови Миколаївської ОДА. Вони вимагали хабар 90 тис. дол за надання дозволу ТОВ «ЕЛК-БУД» на видобуток вапняку. Під час обшуків на робочому місці та вдома в маєтку першого заступника голови ОДА знайшли валізу з 300-тисячами доларів та велику кількість ювелірних виробів. Під будівлею співробітники спецслужби виявили мережу тунелів, в яких знаходилися сейфи із золотими злитками, старовинними іконами, антикваріатом.

Але попри те, що було заявлено про групу високопосадовців, наразі судять одного лише Романчука.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-